Bramborové meruňkové knedlíky

Doba přípravy:
Bramborové meruňkové knedlíky Foto:
Bramborové meruňkové knedlíky
Foto: Slepičárna blog

Kdo by je nemiloval? Jsou vláčné, hříšné, sladké i kyselé zároveň. Ovocné meruňkové knedlíky patří k prázdninám stejně výlety na chalupu. ;)

Článek

Tvarohové knedlíky jahodové Foto:

15 neodolatelných receptů na sladké ovocné knedlíky

Ovocné knedlíky můžeme hrdě považovat za národní specialitu, která je pro nás téměř synonymem léta. Zjara začínáme jahodovými knedlíky z tvarohového těsta, volně...
Suroviny
brambory typu A, B 6 ks (cca 650 g)
vejce 1 ks
špetka soli
hrubá mouka 200 g + na pomoučení
menší meruňky 12 ks
Rozvar:
meruňky 8 ks
máslo 1 velká lžíce
třtinový cukr 3 lžíce
smetana 33% (volitelné)
Posyp:
tvaroh na strouhání
rozehřáté máslo
Postup
1

Uvařte si brambory ve slupce doměkka. Slijte je a nechte trošku vychladnout, ať si nespálíte prsty.

2

Pak je oloupejte a najemno do větší mísy nastrouhejte. Přidejte vajíčko, špetku soli a postupně vpracujte mouku. Až bude těsto držet tvar, přendejte si ho na pomoučenou plochu a propracujte. Jakmile se povede vytvořit kouli, která se jakžtakž nelepí, nechte těsto odpočinout. Podobně to funguje i u bramborových knedlíků.

3

Mezitím nalijte vodu do velkého hrnce a přiveďte ji k varu. Omyjte a vypeckujte meruňky, nechte si „páry“ u sebe. Těsto vyválejte na pomoučeném válu, rozkrojte na asi 10×10 cm velké čtverce a doprostřed dejte na sebe položené půlky meruněk. Pomoučete si ruce a uválejte knedlíky.

4

Rozvar: Nakrájejte si meruňky na malé kousky na rozvar. V menším hrnci rozehřejte máslo, přidejte meruňky a dochuťte cukrem, vařte při nižší teplotě doměkka asi 15 až 20 minut. Průběžně míchejte. Ke konci můžete zjemnit smetanou.

5

Knedlíky vložte do vroucí vody a vařte je podle velikosti asi 10 až 16 minut. Jeden můžete vyndat a rozkrojit, těsto musí být uvnitř uvařené.

6

Vytáhněte je a rozdělte na talíře. Zalijte je meruňkovým rozvarem, zasypte nastrouhaným tvarohem, dolaďte rozehřátým máslem a moučkovým cukrem.

Bramborové meruňkové knedlíky 2 Foto: Bramborové meruňkové knedlíky; foto: Slepičárna blog

Slepičárna blog Foto: Slepičárna blog

Blog Slepičárna založili Jana a Štěpán v roce 2015 jako místo, kde si můžou ukládat své oblíbené rodinné recepty.

Nejraději vaří tradiční česká jídla, středomořskou kuchyni a sem tam do něj propašují i něco zdravějšího.

www.slepicarna-blog.cz

Videa

reklama

reklama