Bramborové knedlíky plněné uzeným masem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem Foto:
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem
Foto: archiv Gurmet

Kulaté knedlíky naplněné dobrým uzeným a přelité voňavou cibulkou jsou prostě česká klasika. Stačí jen se rozhodnout, zda si je dáte se zelím, nebo se špenátem.

Suroviny
brambory (varný typ C) 800 g
uzená krkovice 300 g
dětská krupička 80 g
vejce 1 ks
hladká mouka na pomoučení válu
sůl
Postup
1

Brambory uvařte ve slupce doměkka a nechte úplně vychladnout. Mezitím povařte uzené maso zcela ponořené ve vodě asi 20 minut. Vyndejte ho na vál, nechte zchladnout a nakrájejte na drobné kostičky. Vychladlé brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle nebo prolisujte do misky.

2

K nastrouhaným bramborám nasypte mouku, krupičku a vyklepněte vejce. Osolte a nejprve vařečkou aposléze rukama vypracujte měkké a nelepivé těsto.

3

Těsto rozdělte na 4 části a na pomoučeném válu ho postupně rozválejte na plát vysoký asi 0,5 až 1 cm. Rozdělte jej na čtverce o hraně asi 8 cm. Aby vám knedlíky čekáním na vroucí vodu nezřídly, naplňte velký hrnec nejméně 3 litry osolené vody a přiveďte ji k varu. Teprve pak pokračujte v přípravě knedlíků. Doprostřed každého čtverce položte hromádku uzeného masa.

4

Všechny čtyři cípy těsta spojte dohromady a knedlík vezměte do dlaně. Ruce si předem lehce poprašte hladkou moukou.

5

V rukou poválejte a vytvořte knedlík tak, aby se zakulatil a zacelily se všechny otvory. Hotové knedlíky skládejte na pomoučené prkénko. Hotové knedlíky opatrně přesuňte do vroucí vody a opět co nejrychleji přiveďte k varu. Vařečkou je odlepte ode dna a vařte 10 až 12 minut podle velikosti knedlíků. Poté je slijte, každý propíchněte vidličkou a ihned podávejte.

6

Prima tip: Pokud nebudete knedlíky jíst hned, obalte je v rozpuštěném sádle nebo oleji, aby neoschly a neslepily se. Knedlíky na talíři přelijte nadrobno nakrájenou cibulkou, osmaženou na sádle dozlatova.

 

Bramborové knedlíky plněné uzeným masem Foto: archiv Gurmet

Bramborové knedlíky plněné uzeným masem. Foto: archiv Gurmet

 

Bramborové knedlíky plněné uzeným masem Foto: archiv Gurmet

Bramborové knedlíky plněné uzeným masem. Foto: archiv Gurmet

 

Gurmet Vaše škola vaření

Gurmet - archiv II.Měsíčník Gurmet (dříve Chef Gurmán) patří mezi nejlepší tuzemské časopisy o vaření už řadu let. Jeho velkou předností jsou vlastní recepty z dostupných surovin a s dobře vysvětleným postupem (některé krok za krokem), které pro focení připravují zkušení foodstylisté. Jsou tedy prověřené a všechny opravdu fungují! Za dlouhou dobu svého trvání Gurmet disponuje velkým archivem receptů, ze kterého pro vás pravidelně vybíráme ty nejlepší!

V aktuálních vydáních Gurmetu najdete řadu rubrik s klasickými či moderními tuzemskými i zajímavými regionálními pokrmy. Kromě domácích časopis představuje také jídla ze světových kuchyní (letos odstartoval projekt Gurmet kolem světa) a nezapomíná ani na zdravou výživu nebo vaření s dětmi a pro děti. Obsah Gurmetu doplňují zajímavé informace o známých, méně známých a sezonních surovinách, gastronomických trendech, dobrých restauracích či novinkách na trhu. Nenašli jste informaci, která vás zajímá? Ptejte se, odpověď najdete v poradně. S Gurmetem můžete také vyhrát v soutěžích nebo získat odměnu za dopis či výhodné předplatné. Přihlásit se můžete rovněž na kurzy vaření, které časopis pořádá každý měsíc (více na www.igurmet.cz).

Objednejte si roční předplatné časopisu Gurmet za speciální cenu 299 Kč! Více informací najdete ZDE.

Videa

reklama

reklama