Bramborové knedlíky plněné špenátem a uzeným s křenovou omáčkou

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Plněné knedlíky s křenovou omáčkou Foto:
Plněné knedlíky s křenovou omáčkou
Foto: All

Česká klasika ve vymazleném pojetí od šéfkuchaře Tomáše Stehlíka ze známé pražské restaurace Buddha-Bar. Toto a spoustu dalších skvělých jídel najdete v nové kuchařce Muži sobě.

Musíš tam dát české bramborové knedlíky, třeba se špenátem,“ řekl mi děda, když jsem se ho ptal, co zařadit mezi klasiku. „A s uzeným, to je jasný!“ Nejdřív jsem myslel, že tenhle recept nevyberu, ale pak jsem si právě s ním začal hrát a hledat ten nejlepší způsob, jak je připravit. Testoval jsem i u nás v Buddha-Baru, protože tam už jsou asijské kuchyně všichni přejedení. Zato knedlíky ze stolu zmizely hned. A nakonec jsem se rozhodl k nim ještě přidat křenovou omáčku – dneska ji už dělá málokdo, a přitom je to geniální jídlo. I holky při focení ho snědly naprosto neuvěřitelné množství… Tomáš Stehlík

Suroviny
Na knedlíky:
cibule 3 větší kusy
vepřové sádlo 200 g
máslo 2 lžíce
čerstvý, dobře propraný špenát 200 g
česnek 2 stroužky
větší moučné brambory (varný typ c) 5 ks
hrubá mouka 1 hrnek
vejce 3 ks
sůl
uzená vepřová pečeně 150 g
Na omáčku
plnotučné mléko 300 ml
smetana 200 ml
plátek cibule
máslo 40 g
sůl
bílý mletý pepř
nastrouhaný čerstvý křen 1 hrnek
Postup
1

Dvě cibule nakrájejte najemno a ve větším kastrolu osmažte na sádle dozlatova. Jakmile cibule zezlátne a začne šustit, sceďte ji přes cedník a na papírovém ubrousku nechte okapat tuk.

2

I třetí cibuli najemno nakrájejte a orestujte ji na másle do sklovata. Přidejte omytý špenát, krátce ho poduste a okořeňte solí s pepřem. Na závěr přidejte nadrobno nasekaný česnek, směs přendejte do misky a nechte vystydnout.

3

Brambory uvařte ve slupce doměkka (asi 25 minut), ještě horké je oloupejte a prolisujte přes síto nebo nastrouhejte. Postupně přidávejte mouku, nechte ji na bramborách zvlhnout od páry, která z nich vychází. Pak přimíchejte vejce, ochuťte solí, pepřem, strouhněte muškátu a vypracujte těsto.

4

Těsto vyválejte na pomoučněném válu na 1/2 cm tlustý plát a hrnečkem vykrájejte kolečka. Do středu dejte připravený špenát a na malé kostičky nakrájené uzené maso. Zabalte a v dlaních vyválejte kulaté knedlíčky. Pracujte rychle, než těsto zřídne! Knedlíčky vařte ve vroucí osolené vodě cca 15–20 minut, pak je potřete trochou sádla nebo másla a posypte osmaženou cibulkou.

5

Mezitím si připravte omáčku. Mléko, smetanu, cibuli a bobkový list přiveďte k varu, stáhněte plamen na minimum a pomalu vařte asi 15 minut.

6

Máslo rozpusťte na mírném plameni a přidejte mouku. Orestujte světlou jíšku (nesmí zhnědnout!), pak přilijte mléko se smetanou a nechte projít varem.

7

Ochuťte solí a pepřem. Přidejte nastrouhaný křen a omáčku nechte znovu přejít varem. Sceďte přes jemný cedník a podávejte s knedlíky.

Muži sobě, Foto: Muži sobě

Muži vaří jinak než ženy – jsou otevřeni novým surovinám a postupům, rádi experimentují a nevadí jim investovat do potřebných surovin a vybavení. Zároveň ale vyžadují bezproblémovou a snadnou přípravu, úspěšnost na první pokus a intenzivní chuť.

Přesně takové jsou recepty v této knize. Všechny je vymysleli a otestovali muži, a to muži na slovo vzatí – přední čeští šéfkuchaři, kteří patří k české špičce: Roman Paulus (Alcron), Jirka Štift (Mandarin Oriental), Roman Dolejš (Corinthia), Michal Pšenička (Café Imperial), Ondřej Jíňa (TriBeCa), Titus Eliáš (Na Kopci a Na Konci), Tomáš Stehlík (Buddha-Bar), Marek Fichtner (Kempinski) a Jan Wiesner (Marriott).

Díky této knize zjistíte, že šéfkuchaři doma vaří podobně jako vy – rychle a nekomplikovaně. A že když použijete kvalitní suroviny a správně je zkombinujete, dosáhnete profesionálního výsledku i v domácí kuchyni.

Vydalo nakladatelství Rebe books Zuzany Humpolcové; doporučená cena: 499 Kč

Více info: www.muzivari.cz ; www.facebook.com/Muzisobe

Videa

reklama

reklama