Bramborové halušky s brynzou podle herečky Květy Fialové

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Halušky s brynzou podle Květy Fialové  Foto:
Halušky s brynzou podle Květy Fialové
Foto: Prostonárodní kuchařka Květy Fialové

Oblíbená herečka Květa Fialová má rodinné kořeny na Slovensku a právě tento recept pochází z kuchařského zápisníku její maminky, za kterou se na Slovensko celý život vracela. Tradiční halušky s brynzou a dobře vyuzenou slaninou jsou prostě neodolatelně dobré!

Suroviny
brambory 500 g
vejce 1 ks
oravská slanina skutečně uzená 100 g
brynza 150 g
olej nebo sádlo
sůl
Postup
1

Nastrouhejte najemno syrové brambory, přidejte vajíčko, polohrubou mouku a sůl a vyrobte hodně tuhé těsto. Nechte zavadnout a mezitím na pánvi na troše sádla anebo oleje opečte slaninku, aby zesklovatěla.

2

Těsto pak strouhejte přes struhadlo „haluškáč“, do vařící osolené vody. Když halušky vyplavou, jsou uvařené.

3

Ještě horké servírujte se slaninkou a brynzou, kterou můžete zjemnit zakysanou smetanou. Většinou už nesolte.

4

Kdo nemá rád brynzu, pro toho poduste na cibulce kysané zelí a smíchejte s haluškami.

Halušky s brynzou podle Květy Fialové  Foto: Halušky s brynzou podle Květy Fialové; foto: Prostonárodní kuchařka Květy Fialové

Prostonárodní kuchařka Květy Fialové

Prostonárodní kuchařka Květy Fialové Foto:

Květa Fialová, Martin Slunečko

První kuchařka Květy Fialové je na světě a s ní řada původních receptů na pokrmy, které tato slavná filmová a divadelní herečka vařila nejraději. Květa Fialová vynikala nejen jako herečka, ale i jako kuchařka, která celý život ráda vařila, a to nejraději pro ostatní. Kniha nabízí nápadité recepty, které vycházely z Květiny fantazie, podle nichž připravíte neobvyklé saláty, polévky, herecké rychlovky a také se dozvíte, jak připravit lehká zeleninová jídla, středomořské speciality, ryby, drůbež i tradiční dezerty. Recepty provází Květa svým komentářem a vzpomíná na zákulisí své domácí kuchyně. V kuchařce nechybějí ani vzpomínky na rodinu, herecké přátele a na maminku, za kterou se Květa celý život vracela na Slovensko. Právě od ní pochází řada původních slovenských receptů.

Vydalo nakladatelství EAT CETERA Praha 2017.

Videa

reklama

reklama