Bramborová tortilla se šunkou, salátem a sýrem

Doba přípravy:
Počet porcí: 5
Bramborová tortilla se šunkou, salátem a sýrem Foto:
Bramborová tortilla se šunkou, salátem a sýrem
Foto: Darina Křivánková

Španělské jídlo z brambor a vajec se podává nakrájené na trojúhelníčky jako součást tradičních tapas, ale hodí se zastudena i jako snídaně anebo horké jako výtečná večeře!

Kulinární pořad Hrdina kuchyně sledujte každou sobotu na Primě!

Suroviny
větší brambory 10 ks
česnek 2 stroužky
cibule 1 ks
sůl a čerstvě namletý pepř
rostlinný olej na smažení
vejce 12 ks
rajčata 3–4 ks
domácí majonéza 6 lžic
listy salátu
kvalitní vepřová šunka 200 g
plátky sýra (kvalitní ementál, manchego, gruyére) 200 g
Postup
1

Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Na velké pánvi s vyššími okraji rozehřejte asi 6 lžic oleje a přidejte brambory. Na slabším plamenu brambory smažte asi 20 minut. Občas promíchejte, aby všechny brambory změkly a trochu se opekly. Ke konci přidejte nasekanou cibulku a česnek. Brambory sceďte, dejte do misky a nechte trochu zchladnout.

2

V misce si rozmíchejte vajíčka, osolte, opepřete a pečlivě promíchejte s bramborami. Prázdnou pánev vraťte na vařič a rozpalte ji na vyšší teplotu. Na pánev vlijte bramborovou směs s vejci. Pár minut smažte – dokud tortilla nezačne mít kolem krajů hustší konzistenci. Nakonec pánev přiklopte dostatečně velkým talířem a obraťte ji tak, abyste tortillu překlopili na talíř. Druhou – neopečenou stranou – ji pak zase vraťte na pánev. Pomocí vařečky můžete tortillu kolem krajů mírně dotvarovat, aby měla hezky kruhový tvar. Vejce by měl být udělaná dotuha, aby byla tortilla pevná.

3

Na ještě teplou tortillu rozložte sýr, hezky se rozpustí, přidejte plátky šunky, majonézu, listy salátu a plátky rajčat.

Článek

Tradiční paella Foto:

18 receptů à la España

Španělská kuchyně si řadu lidí získá díky paelle, gazpachu nebo sladkosti jménem "churros". Vybrali jsme pro vás recepty, které vás budou rozhodně bavit!
Videa

reklama

reklama