Bramborová polévka s hráškem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Bramborová polévka s hráškem Foto:
Bramborová polévka s hráškem
Foto: Gurmet

Krémové husté polévky jsou v zimě prakticky nutností. Na bramborovou polévku s hráškem stačí pár surovin a výsledek je báječný.

Suroviny
středně velké brambory 4 ks
vývar 1 l
mražený hrášek 450 g
máslo 1 lžíce
středně velká cibule 2 ks
mletý muškátový květ
nakrájená pažitka nebo hrachové výhonky
toustový chléb 4 ks
sůl
Postup
1

Brambory oloupejte, nakrájejte na plátky a propláchněte studenou vodou. Dejte je do hrnce, osolte a zalijte horkým vývarem (nebo vodou). Přidejte hrášek, přiveďte k varu a pomalu nechte probublávat 15 minut.

2

Na pánvi rozehřejte máslo a dozlatova na něm osmahněte oloupanou cibuli nakrájenou na osminky.

3

Hotovou polévka rozmixujte, přidejte většinu osmažené cibule a ještě pomalu vařte asi 5 minut. Okořeňte namletým muškátovým květem. Jednotlivé porce posypte zbylou cibulkou a pažitkou. Toustové chleby nakrájejte na hranolky o velikosti asi 1,5 x 1,5 cm, nasucho je opečte a podávejte s polévkou.

Bramborová polévka s hráškem Foto: Gurmet

Bramborová polévka s hráškem, foto: Gurmet

 

Gurmet - únor 2014Gurmet - Vaše škola vaření

Únor je měsíc masopustu a svátku svatého Valentýna. Obě tato témata najdete samozřejmě také v únorovém Gurmetu. Hledejte tu inspiraci na lákavé a syté masopustní pochoutky – od zabijačkového guláše až po slaďoučké koblihy i zamilované valentýnské menu pro dva! Kromě toho v tomto čísle startuje letošní projekt nazvaný „Gurmet kolem světa“. První zemí, jejíž gastronomie se jako červená nit prolíná celým časopisem, je exotické Japonsko.

Kromě toho se můžete těšit také na lákavé recepty z čokolády, domácí pečivo včetně chleba i na pochutiny, ve kterých hrají klíčovou roli citrony, které jsou nyní ve vrcholové kondici. Přesvědčíte se, že kapusta nejen krásně vypadá, ale ještě lépe chutná, a že řízek není jen českou specialitou. Zjistíte, co to je tzv.synergický efekt některých surovin a jak se jeho blahodárné účinky mohou projevit na vaší kondici. Dobrou chuť!

Objednejte si roční předplatné časopisu Gurmet za speciální cenu 299 Kč! Více informací najdete ZDE.

Videa

reklama

reklama