Boží milosti

Doba přípravy:
Počet porcí: 20–25 ks
Boží milosti Foto:
Boží milosti
Foto: All

Boží milosti - tradiční velikonoční cukroví, které se připravovalo především v minulým časech. Rozhodně ale stojí za vyzkoušení, je totiž výborné.

Sledujte kulinární show Karolína, domácí kuchařka každou sobotu v 18.10 na Primě!

Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení najdete ve speciálu:

Suroviny
Na těsto:
prášek do pečiva 1 lžička
sůl 1 špetka
moučkový cukr 1 lžíce
strouhaná citronová kůra 1 lžička
rozpuštěné máslo 40 g
mléko 4 lžíce
rum 2 lžíce
žloutek 1–2 ks
Na dokončení:
trochu hladké mouky
sádlo na smažení
moučkový cukr s vanilkovým cukrem nebo špetkou vanilky na obalení
Postup
1

Ze všech přísad vytvořte rukama hladké těsto a důkladně ho propracujte, klidně ještě pět minut déle, než kdy už vám na pohmat připadá hladké.

2

Potom ho dejte do sáčku a uložte do ledničky.

3

Po půlhodině těsto rozválejte na tenký plát silný cca 0,5 cm a ten ostrým nožem nebo rádýlkem rozkrájejte na čtverečky asi 6 x 6 cm či obdélníčky. V každém z nich uprostřed ještě udělejte několik zářezů (okraje zůstanou celé).

4

Na pánvi nebo v litinovém kastrolu rozpalte vyšší vrstvu sádla a jednotlivé boží milosti smažte po obou stranách, hotové jsou, když se trochu nafouknou a lehce zrůžoví. Hotové je vyndavejte na ubrousek a odsajte přebytečný tuk, ať vám není těžko.

5

Ještě horké milosti obalujte v moučkovém cukru s vanilkou a jezte. Jsou stejné dobré horké i jako vychladlé a nějaký čas uleželé...

Boží milosti Foto:

Boží milosti                                                                           Foto: Karolína, domácí kuchařka

Videa

reklama

reklama