Botwinka

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–6
Botwinka Foto:
Botwinka
Foto: profimedia.cz

Botwinka je tradiční polská polévka, která se připravuje z mladé červené řepy. Protože se připravuje z celých řep, včetně listů a stonků, je docela sytá. Tradiční jsou natvrdo vařená vejce jako příloha, ale vařené nové brambory jsou také oblíbené.

Suroviny
mladá červená řepa včetaně stonků a listů 6 ks
mrkev 2 ks
pastinák 1 ks
řapíkatý celer 2 stonky
olivový olej 1 lžíce
zeleninový vývar 3 hrnky
voda 3 hrnky
mladé řepné listy nebo mladý špenát 150 g
citronová šťáva 1/4 hrnku
cukr 1 lžíce
sůl 1 lžička
čerstvě namletý černý pepř 1 lžička
Příloha:
vejce natvrdo 4 ks
brambory 8 ks
Postup
1

Řepu včetně stonků a listů důkladně omyjte. Stonky odřízněte a včetně listů nasekejte na asi 1cm velké kousky. Oškrábejte řepy, mrkev a pastinák a nakrájejte vše na kostky asi 1 cm velké. Řapíkatý celer podélně rozřízněte a nasekejte na malé kostičky.

2

Ve velkém hrnci rozehřejte olej. Přidejte nakrájenou řepu (ale stonky a listy ještě ne), mrkev, pastinák a celer a nechte vše prohřát. Přidejte vývar a vodu, přiveďte do varu a 15 minut vařte. V této fázi přidejte řepné stonky a listy a mladé řepné lístky – pokud je použijete. Ochuťte citronovou šťávou, cukrem, solí a pepřem. Vařte dalších 5–10 minut, potom sundejte z ohně.

3

V extra misce smíchejte půl hrnku vývaru se zakysanou smetanou a vytvořte hladkou emulzi. Tu pak přidejte do polévky a dobře promíchejte.

4

Polévku rozdělte do servírovacích misek a podávejte s nakrájenými vařenými vejci a/nebo s rozdrcenými vařenými bramborami.

Botwinka Foto:

Botwinka, foto: Profimedia.cz

Další recepty z červené řepy najdete v aktuálním časopise Prima FRESH:

Článek

Prima FRESH - podzim 2015  Foto:

Užijte si podzimní sklizeň s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Dny se zkracují, po ránu se na loukách povalují chuchvalce mlhy a noci začínají přinášet chlad, který připomíná, že léto skutečně končí. Tahle chvíle si žádá oprášit...
Videa

reklama

reklama