Bomboloni

Doba přípravy:
Počet porcí: 50 ks
Bomboloni Foto:
Bomboloni
Foto: Kublanka.cz

Jak se může jmenovat dezert, který je kalorickou bombou? V naší kotlině třeba kobliha, ale v Itálii jsou v názvosloví trefnější a jejich variace na českou koblihu se jmenuje „bombolone“. A tušíte správně, podobnost s mezinárodním slovem bomba není čistě náhodná, ale naopak velmi věrná.

Suroviny
sušené droždí 7 g
změklé máslo 30 g
vlažné plnotučné mléko 180 ml
pomerančová kůra 1/2 lžičky
vanilkový extrakt 1 lžička
sůl 1 špetka
višňový džem 200 ml
Postup
1

V malé misce smíchejte sušené droždí s vlažným mlékem a nechte 5–10 minut odpočinout při pokojové teplotě. Mezitím ve velké míse smíchejte prosátou mouku s cukrem krupicí, špetkou soli a nastrouhanou pomerančovou kůrou. Poté k mouce přidejte změklé máslo a prsty ho zapracujte do mouky.

2

Jakmile se na hladině drožďové směsi začnou tvořit bublinky, přidejte ke směsi žloutky a vanilkový extrakt a dobře prošlehejte. Za postupného přilévání směsi k mouce vypracujte hladké a vláčné těsto, které na závěr důkladně prohněťte na lehce pomoučeném válu. Z těsta vytvarujte kouli, kterou dejte do olejem vymazané mísy a zakryjte potravinářskou fólií. Nechte kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (60–90 minut). Těsto rovněž můžete nechat kynout přes noc v lednici.

3

Vykynuté těsto vyklopte na lehce pomoučený vál, rozválejte ho na placku o tloušťce 1 cm a kulatým vykrajovátkem o průměru 3–5 cm z něj vykrájejte kolečka. Kolečka dávejte na plech vyložený pečicím papírem, který ještě lehce pomoučíte moukou. Vše zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout do zdvojnásobení velikosti (30–60 minut).

4

V hluboké pánvi si rozehřejte minimálně 3 cm vysokou vrstvu oleje na 175 °C a postupně v něm osmažte vykynuté bomboloni z obou stran dozlatova. Přebytečného oleje je zbavte na papírové utěrce. Ještě teplé je obalte v cukru krupici a poté je nechte vychladnout na mřížce.

5

Po vychladnutí je s pomocí cukrářského sáčku naplňte džemem a ihned podávejte.

Bomboloni Foto: Bomboloni, Foto: Kublanka.cz

Kublanka vaří doma

Kublanka.cz Foto:

Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. První jídlo, co Blanka Kubovi uvařila, bylo kuře na meruňkách. S díky jí to vrátil a ještě následující měsíc si z ní dělal legraci, jaká je to ale kuchařka. První partnerské jídlo a hned vlastní gól. To vážně nemohl tušit, jaký kulinářský talent právě objevil.

Nicméně dostala ještě šanci, až tak byl zamilován. A najednou se děly věci. Blanka s Kubou jsou již spolu 8 let. Kuře na meruňkách už mu nikdy neuvařila a naopak uvařila cokoliv si přál. A k reklamaci znovu nikdy nedošlo. Teda až na reklamaci jeho hmotnosti. Blanka uvaří všechno a Kuba všechno sní. Kuba je spokojený. Blanka je spokojená.

Jak jim to společné vaření jde je k vidění na www.kublanka.cz

Videa

reklama

reklama