Boeuf Bourguignon

Doba přípravy:
Počet porcí: 6
Boeuf Bourguignon Foto:
Boeuf Bourguignon
Foto: isifa.com

Klasické francouzské jídlo, které je mnohem víc než jen hovězí na víně :) Pokud mu věnujete správnou péči, odmění se vám neodolatelnou chutí. Servírujte s uvařenými bramborami, bramborovou kaší nebo dobrým francouzským chlebem.

Suroviny
hovězí maso (zadní, kližka, ořech či šál) 1,5 kg
červené víno (doporučuje se pinotage nebo cabernet sauvignon) 750 ml
česnek 4 stroužky
bouquet garni
máslo 70 g
cibule, najemno nasekaná 1 ks
mrkev, nakrájená na dlouhé plátky 2 ks
mouka 2 lžíce
rajský protlak 1 lžíce
prorostlá slanina, na kousky 250 g
šalotky 300 g
malé světlé žampiony 250 g
sůl
čerstvě namletý černý pepř
Postup
1

Maso nakrájejte na kostky. Dejte je do velké mísy spolu s vínem, česnekem a bouquet garni, přikryjte fólií a nechte přes noc marinovat v lednici.

2

Předehřejte troubu na 160 °C. Maso vyndejte z marinády, osušte kuchyňskou utěrkou. Polovinu másla rozehřejte ve velkém hrnci (vhodný do trouby a s poklicí). Přidejte cibuli, mrkev a bouquet garni a smažte 10 minut, potom sundejte z plotny.

3

Rozehřejte zbytek másla na velké pánvi. Postupně na něm opékejte maso dohněda, to bude trvat asi 5 minut. Maso přidejte do hrnce s mrkví a cibulí. Víno nalijte do hrnce, ve kterém jste smažili maso, a asi 30 vteřin převařujte.

4

Hrnec vraťte na plotnu a poprašte maso a zeleninu moukou. Míchejte, až bude maso moukou dobře obalené. Teď přilijte vinnou marinádu, vmíchejte protlak a přiveďte do varu. Stále promíchávejte.

5

Hrnec dejte přikrytý do trouby a zapékejte asi 2 hodiny. Lžíci másla rozehřejte na pánvi a opékejte na něm šalotky a slaninu asi 10 minut. Přidejte houby a restujte další 3 minuty, potom vše přidejte do hrnce s masem a v troubě pečte dalších 30 minut. Podávejte s bílým chlebem.

6

PRIMA TIP: Bouquet garni je svazek čerstvých bylinek, obvykle převázaných provázkem. Druhy bylinek jsou na vaší chuti, ale chybět by neměla petržel, bobkový list a tymián. Můžete přidat také saturejku, rozmarýn nebo stonek řapíkatého celeru.

Boeuf Bourguignon Foto:

Boeuf Bourguignon                                                                                                     Foto: isifa.com

Videa

reklama

reklama