Boeuf Bourguignon

Doba přípravy:
Počet porcí: 4-6
Boeuf Bourguignon  Foto:
Boeuf Bourguignon
Foto: Michal Šajmir

Příprava tohoto slavného pokrmu z francouzské kuchyně potřebuje svůj čas. Za trpělivost se ovšem odvděčí delikátní vyváženou chutí, která stojí za to čekání.

Beef Bourginon  Foto: Michal Šajmir

Boeuf Bourguignon. Foto: Michal Šajmir

 

Suroviny
červené víno 1 litr
hovězí kýta 1,5 kg
velká cibule 1 kus
česnek 1/2 palice
bobkový list 2–3 ks
celý pepř 8 kuliček
čerstvé bylinky (rozmarýn, tymián, majoránka)
slanina 200 g
mrkev 200 g
malé cibulky 15 ks
malé žampiony 200 g
řapíkatý celer 200 g
koňak 2 cl
Postup
1

Maso nakrájejte na větší kostky asi 3 x 3 cm. Velkou cibuli nakrájejte najemno, mrkev na kolečka, řapíkatý celer na kousky velké asi 3 cm. Vložte do mísy na marinování, zalejte vínem a přidejte všechno koření. Nechte v lednici marinovat minimálně 24 hodin.

2

Druhý den slijte maso přes síto, víno z marinády uschovejte. Ve velkém kastrolu dejte dobře vyškvařit slaninu nakrájenou na malé kostičky, přidejte olivový olej, malé cibulky a z marinády uschovaný řapíkatý celer a mrkev a vše dozlatova opečte.

3

Opečenou zeleninu vyjměte a v kastrolu orestujte ze všech stran maso s česnekem nakrájeným na plátky.

4

Když je maso ze všech stran opečené, přidejte zpátky orestovanou zeleninu, koření z marinády a vše zalijte vínem z marinády. Jemně osolte, přiveďte k varu, zakryjte poklicí a na velmi mírném plameni nechte probublávat až do úplného změknutí masa. Minimálně 3 hodiny.

5

Před koncem vaření osmahněte žampiony překrojené napůl na másle. Na posledních 10 minut je přidejte k masu a společně provařte. Na závěr zjemněte střikem kvalitního koňaku.

Beef Bourginon  Foto: Michal Šajmir

Boeuf Bourguignon. Foto: Michal Šajmir; www.michalsajmir.com

 

Videa

reklama

reklama