Bílé rizoto s křupavou chilli strouhankou

Doba přípravy:
Počet porcí: 6
Bílé rizoto s křupavou chilli strouhankou Foto:
Bílé rizoto s křupavou chilli strouhankou
Foto: Zelenina moje láska

Toto je základní bílé rizoto, do kterého můžete přidat téměř všechny druhy mladé zeleniny, jako je hrášek, cuketa a třešňová rajčata, ale také čerstvé zralé jahody. Tentokrát ho ale zkuste pouze posypané pikantní křupavou strouhankou. Tahle vychytávka vás určitě příjemně překvapí.

Suroviny
Na chilli strouhanku:
suchý bílý pšeničný chléb
petrželka 1 menší svazek
česnek, nasekaný nadrobno 2 stroužky
mořská sůl
Na rizoto:
kvalitní italská rýže, nejlépe carnaroli nebo arborio 500 g
cibule, nakrájená nadrobno 1 ks
suché bílé víno 150 ml
kuřecí nebo zeleninový vývar 1500 ml
mořská sůl
čerstvě umletý černý pepř
máslo 100 g
nastrouhaný parmezán (můžeme použít i ovčí sýr pecorino) 75 g
Postup
1

Nejprve si připravte chilli strouhanku. Suchý chléb nakrájejte na menší kousky, pokapte olivovým olejem a v předehřáté troubě opečte dokřupava. Dejte do mixéru, přidejte ostatní přísady a rozmixujte nadrobno.

2

Takto připravenou strouhanku vysypte na předehřátou pánev a opékejte asi 5 minut dokřupava, občas zamíchejte a po kapkách přidávejte olivový olej.

3

Dobrou rýži nemusíte oplachovat. Do kastrolu nalijte olivový olej, přidejte nakrájenou cibuli a bobkový list a na mírném ohni spíše duste, než opékejte, dokud není cibule sklovitá. Přidejte rýži, promíchejte, podlijte bílým vínem a vařte, dokud sevíno neodpaří. Potom přilijte trochu vývaru, osolte, opepřte a míchejte, dokud se téměř všechen vývar nevstřebá. Přilijte další vývar a stále míchejte. Vždy, když se vývar téměř vstřebá, přilijte další dávku. Vařte asi 25 minut, dokud rýže není měkká.

4

Na závěr přidejte máslo, nastrouhaný parmezán nebo pecorino, citronovou šťávu, zlehka promíchejte a nechte asi 1 minutu stát. Rýže dále vstřebává tekutinu, proto je třeba nechat rizoto před odstavením v tekutější podobě.

5

Rizoto míchejte dřevěnou vařečkou, abychom rýži zbytečně nerozlámali a aby se nelepila na dno kastrolu. proto ji vaříme na mírnějším ohni.

6

Takto připravené rizoto rozdělíme na talíře, posypeme křupavou chilli strouhankou, parmezánem a pokapeme kvalitním olivovým olejem.

Bílé rizoto s křupavou chilli strouhankou Foto: Zelenina moje láska

Bílé rizoto s křupavou chilli strouhankou, Foto: Zelenina moje láska

Zelenina moje láskaZELENINA, MOJE LÁSKA

Marcel Ihnačák

V nové kuchařce šéfkuchaře Marcela Ihnačáka se spolu s ním zamilujete do zeleniny.

Kapitoly věnované jejím jednotlivým druhům přesvědčí i ty nejzarytější odpůrce zeleniny, aby ochutnali nádherné výtvory z cukety, lilku, chřestu, fazolek, rajčat, papriky nebo brokolice. Nechybí ani slovenská (a vlastně i česká) klasika jako zelí a brambory, které Marcel Ihnačák představuje netradičním, zato inspirativním způsobem.

Zkrátka nepřijdou ani milovníci masa, ryb a plodů moře.

Bonusem jsou čtyři kapitoly věnované ovoci – s návody, jak ho lze připravit nasladko i naslano.

Recepty doplňují Marcelovy tipy, triky a komentáře, které vám pomůžou zorientovat se na trhu či v obchodě nebo ulehčí vaření díky novým způsobům přípravy.

Vydalo nakladatelství Slovart, www.slovart.cz

Pro milovníky rizota máme i další recepty:

Recept

Rizoto se sušenými rajčaty a šalvějí Foto: Olivová kuchařka

Olivové rizoto se sušenými rajčaty a šalvějí

Do italského rizota můžete zamíchat spoustu různých ingrediencí. Tentokrát vyzkoušejte ryze letní kombinaci s vyraznými chuťovými akcenty v podobě sušených rajčat, černých ...

Recept

Rizoto s quinoou a pečenou zeleninou

Rizoto s quinoou a pečenou zeleninou

Upečená letní zelenina je skvělá sama o sobě jako příloha, ale můžete ji smíchat téměř s čímkoli a bude z ní skvělé jídlo. Vyzkoušejte třeba tuto variantu s quinoou a rýží ...

 

Recept

Rizoto s lososem a vodkou Foto: Výpečky.com

Rizoto s lososem a vodkou

Netradiční spojení chutí v tradičním italském rizotu pro vás připravila Tereza z food blogu Výpečky.com.
Videa

reklama

reklama