Bezlepkový banánový chlebíček

Doba přípravy:
Počet porcí: 8–10
Bezlepkový banánový chlebíček Foto:
Bezlepkový banánový chlebíček
Foto: KitchenStory.cz

Znáte to určitě sami, že čas od času šmejdíte po bytě a hledáte něco dobrého na zub. Zkuste zahnat chutě třeba tímto zdravým chlebíčkem, který na doslazení potřebuje jen trochu medu. Navíc je tento recept bez lepku a laktózy.

Díky banánům je chlebíček krásně vláčný a vydrží vám opravdu několik dní jako čerstvý. Skvěle se hodí k snídani nebo k svačině.

Suroviny
zralé banány 4 ks
vejce 3 ks
vanilkový extrakt 1 lžička
med 2–3 lžíce
kokosový olej 60 ml
mleté mandle 300 g
skořice 1 lžička
borůvky nebo mix lesního ovoce (můžete vynechat) 100 g
Postup
1

Troubu zapněte na 170 °C, aby byla dostatečně rozehřátá a připravená na pečení.

2

Pro tento recept je potřeba, aby banány, byly opravdu dost vyzrálé. V misce je nejdříve vidličkou dobře rozmačkejte.

3

Mandle rozmixujte ve stolním mixéru pěkně najemno. V tomto receptu vám nahradí mouku. V míse spojte banán, rozsekané mandle a všechny ostatní ingredience a společně dobře promíchejte.

4

Pokud se rozhodnete přidat borůvky, tak právě teď je ten správný čas. S nimi je chlebíček ještě o něco lepší. Můžete však použít třeba i mix lesního ovoce.

5

Dejte do formy na chleba vyložené pečicím papírem a nechte péct při 170 °C alespoň 55 minut.

Prima tipy: To, že jsou banány skvělým prostředkem na získání energie, ví snad každý, ale víte také, že banány jsou nejlepší k jídlu, až když zhnědnou? Nedávejte je do lednice a nechte je třeba v košíku s ovocem, kde velice rychle dozrají. Banány jako takové pomáhají překonat deprese právě díky proteinu tryptophanu, který se v těle přemění na námi známy serotonin, ten nám zlepší náladu a potlačí chmury. Což se hodí nejen v zimě :)
Banány obsahují vysoké množství antioxidantů, vitamínů a minerálů, takže bychom je všichni měli zařadit na svůj jídelníček, třeba jako rychlou svačinku. Dodají už zmiňovanou energii, ale hlavně do sebe dostaneme spoustu dobrých věcí. Navíc, pokud třeba trpíte zácpou, díky vláknině v nich obsažené, se vám obnoví pohyb střev. A naopak při průjmech pomáhá banán obnovovat přátelské bakterie ve střevech.

Bezlepkový banánový chlebíček Foto:

Bezlepkový banánový chlebíček Foto: Bezlepkový banánový chlebíček, foto: KitchenStory.cz

KITCHEN STORY

KitchenStory.cz Foto:

… aneb manželé v kuchyni!

Ze začátku to bylo vaření pro pár přátel a rodinu, ale pak se z toho stalo něco víc. Jirka a Marika se rozhodli, že se se svými každodenními zážitky, zkušenostmi a postřehy z kuchyně chtějí podělit a tak vznikl food blog KITCHEN STORY, kterému věnují každičkou volnou chvilku. Jejich obrovská výhoda je v tom, že jsou na to dva.  

Marika má ráda jednoduchou kuchyni o pár ingrediencích, která nezabere moc času a také zastává úlohu fotografa a stylisty. Jirka má radši větší výzvy, a proto se často pouští do složitějších receptů, navštěvuje kurzy vaření a různé kulinářské soutěže. Skloubením svých vlastností dokážou blogu propůjčit daleko rozmanitější pohled na život v kuchyni i mimo něj.

Chcete nahlédnout pod pokličku, jak vzniká web a časopis Prima FRESH? Sledujte nás na Instagramu :)

Fresh Instagram Foto:

Videa

reklama

reklama