Bezinková bábovka

Doba přípravy:
Počet porcí: 16 ks
Bezinková bábovka Foto:
Bezinková bábovka
Foto: Kublanka.cz

Už jste někdy zkoušeli bezinkovou bábovku? Sirup z bezinek totiž nemusíte použít jen na limonádu! :)

Suroviny
změklé máslo 200 g + na vymazání
vejce 3 ks
bezinkový sirup 45 ml
citron, najemno nastrouhaná kůra 1/2 ks
špetka soli
polohrubá mouka na vysypání formy
zakysaná smetana a jahody na podávání
Citronovo-bezinková poleva:
cukr moučka 100 g + na dohuštění
bezinkový sirup 1 lžíce
Postup
1

Troubu předehřejte na 175 °C. Bábovkovou formu o průměru cca 20 cm vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou.

2

V míse vyšlehejte máslo spolu s cukrem krupicí. Jakmile je máslo krásně krémové (4–5 minut), zašlehejte postupně vejce. Další vejce přidejte až v okamžiku, kdy je předchozí dokonale zapracované. Poté za stálého šlehání přilijte bezinkovou šťávu a šlehejte dohladka.

3

Do jiné mísy prosejte hladkou mouku spolu s kypřicím práškem a solí. Přidejte nastrouhanou citronovou kůru a dobře promíchejte. Prosáté suroviny po částech zapracujte s pomocí špachtle k vyšlehané máslové směsi. Těsto bude hustější než klasické bábovkové.

4

Těsto přendejte s pomocí lžíce do vymazané a vysypané bábovkové formy a povrch uhlaďte lžící. Abyste dosáhli rovného povrchu, můžete s formou jemně klepnout o pracovní plochu. Pečte v předehřáté troubě dozlatova 30–40 minut.

5

Zda je bábovka upečená, ověřte s pomocí dřevěné špejle, kterou zapíchnete do nejvyšší části bábovky. Pokud je bábovka správně upečená, musí zůstat špejle po vytažení čistá. Upečenou bábovku nechte 1–2 minuty chladnout ve formě, poté ji vyklopte a nechte zcela vychladnout na mřížce.

6

Mezitím si připravte polevu utřením moučkového cukru s citronovou a bezinkovou šťávou. Pokud je poleva příliš tekutá, zahustěte ji cukrem moučkou, pokud je naopak příliš hustá, nařeďte ji bezinkovou šťávou. Polevou polijte vychladlou bábovku a ozdobte květy bezinky. Podávejte s kopečkem zakysané smetany a nakrájenými jahodami.

Bezinková bábovka 2 Foto:

Bezinková bábovka 3 Foto: Bezinková bábovka; foto: Kublanka.cz

Kublanka vaří doma

Kublanka.cz Foto:

Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. První jídlo, co Blanka Kubovi uvařila, bylo kuře na meruňkách. S díky jí to vrátil a ještě následující měsíc si z ní dělal legraci, jaká je to ale kuchařka. První partnerské jídlo a hned vlastní gól. To vážně nemohl tušit, jaký kulinářský talent právě objevil.

Nicméně dostala ještě šanci, až tak byl zamilován. A najednou se děly věci. Blanka s Kubou jsou již spolu 8 let. Kuře na meruňkách už mu nikdy neuvařila a naopak uvařila cokoliv si přál. A k reklamaci znovu nikdy nedošlo. Teda až na reklamaci jeho hmotnosti. Blanka uvaří všechno a Kuba všechno sní. Kuba je spokojený. Blanka je spokojená.

Jak jim to společné vaření jde je k vidění na www.kublanka.cz

Videa

reklama

reklama