Bezé dort s ořechy

Doba přípravy:
Počet porcí: 8 řezů
Bezé dort s ořechy Foto:
Bezé dort s ořechy
Foto: Gurmet

Naprosto hvězdná přeměna bílků zbylých při přípravě vánočního cukroví! Tento neodolatelný křehký dezert efektně završí štědrovečerní večeři.

Suroviny
bílky 7 ks
na jemno namleté vlašské ořechy + na posypání 350 g
smetana ke šlehání 600 ml
trochu ztužovače (pokud je potřeba)
Postup
1

Nad vroucí vodní lázní šlehejte bílky do pevného sněhu. V průběhu šlehání do něj postupně zapracujte cukr, citronovou šťávu a nakonec najemno namleté ořechy.

2

Ze vzniklé hmoty rozestřete na plech s pečicím papírem 4 až 5 placek a pečte je (spíš sušte) celkem 2 až 3 hodiny v troubě předehřáté na 100°C, až zpevní.

3

Nechte je vystydnout (čerstvě usušené jsou hodně křehké, osvědčilo se nám proto upéct je den předem) a před podáváním spojujte dotuha ušlehanou šlehačkou, do které můžete přidat ztužovač.

Bezé dort s ořechy Foto: Gurmet

Bezé dort s ořechy, Foto: Gurmet

 

Gurmet - leden 2014Časopis Gurmet - Vaše škola vaření

Lednový Gurmet vás vybaví recepty nejen nacukroví, které připravíte v cukuletu, ale také vám nabídne lahůdkový itinerář na oslavu posledního dne v roce a na bohaténovoroční hodování. Od receptu na rychlou severskou lahůdku – tatarák z lososa, přes teplé i studené chuťovky, až po utopence, které vás (nejen) druhý den po bujaré oslavě opět proberou k životu.

Jistě vás v tomto čísle potěší také recepty nasladkosti bílé a kypré jako sníh. Spolu se zvídavou cestovatelkou Janou Karasovou navštívíte Moldavsko a ochutnáte ukázky z jejího gastronomického repertoáru a zahřejete se pořádně horkými drinky. Zkrátka nepřijdou ani ti, kteří budou chtít napravit vánoční stravovací hříchy. Už teď se mohou těšit na recepty, které najdou v rubrice Zdraví – tentokrát jsou to jídla, která prý účinně brzdí stárnutí!

Objednejte si roční předplatné časopisu Gurmet za speciální cenu 299 Kč! Nebo využijte nabídky výhodných balíčků s časopisy TV star a Glanc. Více informací najdete ZDE.

Videa

reklama

reklama