Bazalkové rizoto s chřestem

Doba přípravy:
Počet porcí: 2
Bazalkové rizoto s chřestem  Foto:
Bazalkové rizoto s chřestem
Foto: V hlavní roli chřest

Klasické italské risotto bude krásně krémové díky mascarpone. Na chřestu nešetřete, použijte co nejčerstvější a použijte ho hodně. S nasládlou chutí bazalky a výrazným ovčím sýrem vytvoří dokonalou souhru.

Podívejte se, jak jednoduše oloupat chřest! Pokud tuto zeleninu vaříte často, doporučujeme speciální dvoubřitou škrabku, přesvědčte se, že její pořízení má smysl :)

Suroviny
bulvový fenykl, nakrájený 50 g
šalotka, nakrájená najemno 100 g
máslo 30 g
olivový olej 1 lžíce
sůl a čerstvě mletý pepř
rýže na rizoto (Arborio nebo Carnaroli) 200 g
bílé víno 100 ml
zeleninový vývar 400 ml
zelený chřest 450 g
Na ozdobu:
sýr pecorino 20 g
hrst bazalkových lístků
Postup
1

Na máslo dejte podusit nakrájenou šalotku, přidejte nakrájený fenykl, rýži, sůl, pepř a zalijte vínem a zeleninovým vývarem. Vařte do změknutí rýže – měla by být „al dente“.

2

Na olivovém oleji lehce a rychle osmahněte nakrájený chřest.

3

Do hotového horkého rizota vmíchejte mascarpone. Na konec přidejte chřest a nakrájenou bazalku. Rizoto ozdobte pecorinem nakrájeným na jemné plátky a bazalkovými lístky.

Bazalkové rizoto s chřestem  Foto: Bazalkové rizoto s chřestem; foto: V hlavní roli chřest

V hlavní roli chřest

V hlavní roli chřest Foto:

50 úžasných receptů s královskou zeleninou

Pravé gurmánské jaro začíná s příchodem chřestové sezony. Čerstvé bílé nebo zelené výhonky v kuchyni zvěstují začátek radostného období, kdy si lze tuhle neodolatelnou delikatesu vychutnávat dosyta a na mnoho způsobů. Vydatnou porci inspirace nabízí nová knížka zkušené šéfkuchařky Mirky van Gils Slavíkové. Předkrmy, polévky, hlavní jídla, saláty, slané koláče a dokonce i sladké dezerty z chřestu! Chřestová sezona je poměrně krátká, trvá od března do června, takže je nejvyšší čas pustit se do vaření. Co takhle dát si třeba chřestové kremrolky, chřestovo-špenátovou polévku, chřestový chléb, chřestové frikasé, chřestové rizoto s lososem nebo chřestovou zmrzlinu? Součástí každého receptu je pečlivě sestavený seznam surovin, srozumitelně a jednoduše formulovaný postup, detailní barevná fotografie a také stupeň náročnosti přípravy.

Vydává IKAR, 120 stran, doporučená cena 299 Kč, www.ikar.cz

Videa

reklama

reklama