Bavorský bramborový salát s podbělem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Bavorský bramborový salát s podbělem  Foto:
Bavorský bramborový salát s podbělem
Foto: Květinová kuchařka / David Turecký

Objev bramborového salátu bez majonézy byl pro mne po pádu železné opony velkým kulinárním prozřením. Do naší rodinné kuchyně ho přivezla tetička, která kdysi emigrovala a pak si potřebovala vynahradit léta odloučení. Jídali jsme ho u ní často.

Dodnes jej považuji za jeden z nejvydařenějších receptů bavorské kuchyně, která je pro mě ale jinak příliš robustní.

Suroviny
velké brambory 4 ks
červená cibule 1–2 ks
podběl 50 g
vinný nebo jablečný ocet 1 lžíce
hrubozrnná hořčice 1 lžička
sůl
čerstvě namletý pepř
Postup
1

Brambory uvařte ve slupce a nechte vychladnout. Následně je oloupejte a nakrájejte na plátky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na velmi tenká kolečka. Ocet promíchejte s hořčicí, solí a pepřem a nalijte na brambory s cibulí. Opatrně salát promíchejte, aby se brambory obalily zálivkou, ale nerozpadly na kaši. Nechte alespoň hodinu odležet, nejlépe v lednici. Těsně před podáváním ozdobte salát květy podbělu.

2

Jemné vláčné brambory příjemně kontrastují s pevnými květenstvími podbělu. Čerstvé jarní květy jsou křehké, můžete je použít i s delšími kousky stonků.

Bavorský bramborový salát s podbělem  Foto:

Bavorský bramborový salát s podbělem (na obrázku podběl lékařský a řebříček obecný)  Foto: David Turecký

Květinová kuchařka – jedlé kvítí a býlí na vaření i zdobení

Květinová kuchařka Foto:

Jana Vlková

Objevte nové chutě a vůně prostřednictvím jedinečných receptů s jedlým kvítím a býlím, které váš talíř promění v malířské plátno plné lákavých barev a tvarů.

Sběr květů bude díky věrným ilustracím herbáře, který je spolu s receptovou částí přehledně rozdělen do čtyř ročních období kytkožrouta, procházkou nejen růžovým sadem.

Kniha Jany Vlkové vám poradí, kam a kdy se na lov kvítí vydat, čím se vyzbrojit nebo jakým místům a rostlinám se naopak vyhnout; obsahuje 99 rostlinných druhů, zajímavé informace i tipy a také recepty na výtečné polévky, saláty, hlavní jídla či sladkosti. Sbírání a následné zpracování darů přírody, to není jen radost z neotřelých pokrmů, ale i cesta k vnitřnímu klidu, pohodě a vyrovnanosti.

Foto receptů: David Turecký, Ilustrace herbáře: Pavla Dvorská

Nakladatelství Smart Press, k dostání na www.smartpress.cz za 449 Kč

Videa

reklama

reklama