Baršč vilijovy

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Baršč vilijovy Foto:
Baršč vilijovy
Foto: Regionální kuchařka

Slezský boršč čili baršč je ze všech variant tohoto pokrmu nejbližší svému polskému příbuznému.

Zatímco boršč ruský či ukrajinský je polévkou hustou, moravští Slezané a jejich severní sousedé si pod tímto názvem představí čirý vývar, do něhož se spolu s česnekem přidává kysaná nebo na másle dušená řepa. V některých rodinách na Těšínsku se boršč dělával na Vánoce, tedy na Viliju, jak se tady tomuto svátku říká.

 

Suroviny
červená řepa 250 g
přední hovězí 250 g
hovězí kosti 250 g
cibule 1 ks
máslo 5 lžic
nasekaný kopr 2 lžíce
sůl
Postup
1

Kosti lehce opečte v troubě předehřáté na 180 °C. Stačí deset minut. Potom vložte do hrnce, přidejte omyté maso, zalijte studenou vodou a nechte vařit. Když je maso měkké, přidejte očištěnou kořenovou zeleninu a oloupanou cibuli v celku.

2

Řepu oloupejte, nakrájejte na nudličky a poduste na másle. Potom zakápněte octem a podlijte trochou vody.

3

Vývar z masa a zeleniny proceďte. Maso a zeleninu z něj vyjměte a obojí pokrájejte na kostičky – s výjimkou cibule. Potom vše vraťte do polévky a přidejte i připravenou červenou řepu. Nechte chvíli vařit, potom lehce oslaďte a osolte, je-li třeba, přidejte ještě trochu octa.

4

Do talířů rozlijte polévku a posypejte najemno nasekaným koprem.

Baršč vilijovy Foto: Baršč vilijovy, foto: Regionální kuchařka

REGIONÁLNÍ KUCHAŘKA

Regionální kuchařka NOVÁChuťový místopis Čech, Moravy a Slezska

Petra Pospěchová

Jediná kuchařská kniha, která poctivě mapuje kuchyni všech krajů České republiky.

Obsahuje 13 kapitol, z nichž každá představuje konkrétní region i specifika jeho kuchyně (Brno, Haná, Horácko, Chodsko, jižní Čechy, Krkonoše, Polabí, Praha, Slezsko, Slovácko, Sudety, Šumava, Valašsko). Vysvětluje, proč se užívaly zrovna tyto suroviny nebo způsoby přípravy jídla, co se jedlo v minulosti ve všední den i ve svátek, s jakými rituály bylo jídlo spojené atd.

Kniha vás seznámí s národopisem, historií, se spoustou zajímavostí (třeba kde je na Strážnicku největší oskeruše nebo kde koupíte pálenku oskerušovici), ale především tím nejlepším z kuchyně daného regionu. Těšit se můžete na tradiční polévky, masitá jídla nebo sladkosti. Vše je doplněno krásnými fotografiemi pokrmů i krajiny.

Vydává nakladatelství SmartPress, 352 stran, 599 Kč, vyšla na podzim 2013

 

 

Videa

reklama

reklama