Bánh mì s grilovaným kuřecím masem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Bánh mi s grilovaným kuřecím masem Foto:
Bánh mi s grilovaným kuřecím masem
Foto: Kublanka.cz

Vietnamská kuchyně je u nás stále oblíbenější a do nabídky bister už se dostaly i ve Vietnamu oblíbené bagetky Báhn mi. Vliv francouzské kuchyně je patrný, ale tyto obložené bagety obsahují maso, často speciální paštiku, naloženou zeleninu a bylinky. Zkuste si je připravit i doma.

Prima tip: Bánh mì bagety jsou velmi podobné klasickým francouzským, což je dáno společnou historií Francie a Vietnamu. A kdo nemá rád bánh mì, tak se k této bagetě může chovat stejně jako ke klasické francouzské bagetě. Třeba namazat marmeládou a máslem.

Suroviny
malé francouzské bagety 4 ks
kuřecí stehenní řízky bez kůže a kosti 600 g
majonéza 200 ml
sriracha 1 lžička
čerstvý koriandr
salátová okurka 1 ks
zelená chilli paprička 2 ks
Marináda:
cukr 1/4 lžičky
sůl 1/4 lžičky
čerstvě mletý černý pepř 1 lžička
rybí omáčka 1 lžíce
limetková šťáva 1 lžíce
slunečnicový olej 1 a 1/2 lžíce
citronová tráva 1 stéblo
česnek 1 stroužek
Nakládaná zelenina:
bílá ředkev – daikon 1 ks
mrkev 2 ks
sůl 1 lžička
bílý vinný ocet 300 ml
vlažná voda 240 ml
Postup
1

Nakládaná zelenina: daikon a mrkev oloupejte a nakrájejte na tenké nudličky. Zeleninu dejte do větší mísy, přidejte 1 lžičku soli a 2 lžičky cukru. Zeleninu společně se solí a cukrem zhruba 3 minuty prsty promíchávávejte. Mrkev i daikon by měla změknout a měla by jít ohnout bez zlomení. Změklou zeleninu propláchněte pod tekoucí vodou, přebytečnou tekutinu z ní jemně vymačkejte a zeleninu přendejte do litrové uzavíratelné sklenice.

2

V misce smíchejte zbytek cukru krupice s vlažnou vodou a octem. Jakmile se cukr rozpustí, nalijte lák do sklenice (zelenina musí být zcela ponořená) a nechte zhruba 1 hodinu odležet v lednici. V lednici by vám měla vydržet až po dobu jednoho měsíce.

3

Kuřecí maso: citronovou trávu naklepejte paličkou a pouze bílou část spolu s česnekem nasekejte najemno. Do větší mísy dejte ¼ lžičky cukru, ¼ lžičky soli, 1 lžičku pepře, 1 lžíci rybí omáčky, 1 lžíci limetkové šťávy, 1½ lžíce oleje a nasekanou citronovou trávu s česnekem. Vše důkladně promíchejte, přidejte kuřecí řízky, které by měly mít zhruba stejnou tloušťku, a důkladně je v marinádě obalte. Maso nechte 30 minut odpočívat při pokojové teplotě. Maso grilujte z obou stran dozlatova (6–10 minut). Upečené maso zakryjte alobalem a nechte ho 10 minut odpočívat.

4

Báhn mì: v misce smíchejte majonézu se srirachou a salátovou okurku spolu s chilli papričkou nakrájejte na tenké plátky.

5

Bagety podélně z jedné strany nařízněte. Prsty vydlabejte střídku z horní poloviny (můžeme i z dolní poloviny) a z obou stran ji potřete majonézou se srirachou, kterou jemně pokapejte maggi nebo sójovou omáčkou. Na spodní polovinu postupně vrstvěte kuřecí maso, nakládanou zeleninu, plátky chilli a okurky a na závěr přidejte čerstvý koriandr. Vše přiklopte horní polovinou bagety.

Bánh mi s grilovaným kuřecím masem Foto:

Bánh mi s grilovaným kuřecím masem Foto:

Bánh mi s grilovaným kuřecím masem Foto:

Bánh mi s grilovaným kuřecím masem Foto:

Bánh mì s grilovaným kuřecím masem, foto: Kublanka.cz

Kublanka vaří doma

Kublanka.cz Foto:

Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. První jídlo, co Blanka Kubovi uvařila, bylo kuře na meruňkách. S díky jí to vrátil a ještě následující měsíc si z ní dělal legraci, jaká je to ale kuchařka. První partnerské jídlo a hned vlastní gól. To vážně nemohl tušit, jaký kulinářský talent právě objevil.

Nicméně dostala ještě šanci, až tak byl zamilován. A najednou se děly věci. Blanka s Kubou jsou již spolu 8 let. Kuře na meruňkách už mu nikdy neuvařila a naopak uvařila cokoliv si přál. A k reklamaci znovu nikdy nedošlo. Teda až na reklamaci jeho hmotnosti. Blanka uvaří všechno a Kuba všechno sní. Kuba je spokojený. Blanka je spokojená.

Jak jim to společné vaření jde je k vidění na www.kublanka.cz

Videa

reklama

reklama