Banánový Tarte Tatin

Doba přípravy:
Počet porcí: 1 koláč
Banánový TarteTatin Foto:
Banánový TarteTatin
Foto: Thinkfood.cz

Obrácený koláč sester Tatinových byl původně z jablek, ale tak jak stoupala jeho obliba na celém světě, přibývaly další a další sladké i slané variace. Vyzkoušejte například tento neodolatelný recept se zkaramelizovanými banány. Ideálně servírujte s kopečkem vanilkové zmrzliny.

Když uvaříte senzační jídlo, budete také chtít, aby na stole senzačně vypadalo. Mít proto dobrou sadu talířů, příborů, skla, ubrusů, ať už jde o každodenní nebo zvláštní příležitosti, je základ.
Jamie Oliver

Vzali jsme si to k srdci a pustili jsme se do vaření. Senzační jídlo servírujte na senzačních talířích a talířcích z kolekce Waves Jamieho Olivera. V článku zjistíte, jak je můžete získat:

Článek

Kolekce nádobí Waves od Jamieho Olivera  Foto: archiv Albert

Stylový brunch s designovým nádobím od Jamieho Olivera

Chcete s přáteli či rodinou oslavit nějaký významný okamžik? Uspořádejte oslavu u sebe doma a připravte vašim blízkým nezapomenutelnou hostinu. Aby vámi připravené ...
Suroviny
listové těsto 1 balení
banán 3 ks
mletá skořice 1/2 lžičky
máslo 60 g
trocha hladké mouky
Postup
1

Předehřejte troubu na 180 stupňů. Na sporák postavte pánev s kovovou rukojetí, půjde do trouby. Rozpalte ji. Přidejte cukr a máslo a nechte vše rozpouštět, asi po 5 minutách začne cukr zlátnout a tvořit se karamel. V tuhle chvíli dávejte maximální pozor, prsty pryč, děti pryč…

2

Oloupejte banány a podélně je rozkrojte. Opatrně je rozložte do pánve řezem nahoru a posypte je mletou skořicí, přistrouhejte také kůru z pomeranče.

3

Listové těsto rozválejte na placku o tloušťce asi 0,5 centimetru a průměru o něco málo větším, než je pánev. Plátem zakryjte banány přesahující těsto a opatrně pomocí vařečky po obvodu pánve upěchujte.

4

Špičkou nože těsto párkrát propíchejte a vložte pánev do trouby. Koláč pečte asi 20 minut, dokud nebude těsto shora krásně zlaté a křupavé.

5

Velmi opatrně vyjměte pánev. Vezměte velký talíř, větší než je průměr pánve. Přiklopte jím pánev. Přes předloktí, přes které budete koláč obracet, si přehoďte utěrku a uchopte pevně talíř, druhou rukou v chňapce uchopte rukojeť pánve a rychlým chvatem obraťte tatin na talíř. Pokud se mu z pánve nechce, lehkým třesením mu pomozte.

6

Servírujte s ovocem, crème fraîche, klidně i s vanilkovou zmrzlinou…

Banánový TarteTatin Foto: Thinkfood.cz

Banánový TarteTatin Foto: Thinkfood.cz

Banánový TarteTatin, Foto: Thinkfood.cz

 

Thinkfood.czKdyž jídlo, tak ThinkFood.cz

ThinkFood.cz je blog o všech skvělých „když“ kolem jídla. Protože nejlepší jsou chvíle, když se něco děje. U sporáku, u stolu, s přáteli.

ThinkFood.cz je blog o jídle, nad kterým přemýšlíte. Vařte, jezte… a přemýšlejte.

ThinkFood na jaře 2013 založila Kateřina Obrazová a pod jejím vedením ho připravuje Idealab. Zajímá nás kvalitní jídlo, suroviny a recepty, ale i širší souvislosti okolo jídla. Přidejte kvalitní design, fotografie a jste tady správně.

 

Videa

reklama

reklama