Banánový koláč

Doba přípravy:
Počet porcí: 8 řezů
Banánový koláč Foto:
Banánový koláč
Foto: Gurmet

Tento banánový koláč je doslova pohádka. Ideální jako sladká tečka po slavnostním obědě, ale klidně si ho můžete upéct i jen tak pro radost:)

Suroviny
Těsto:
sůl 1 lžička
krupicový cukr 1 lžička
studené máslo (nakrájené na kousky) 250 g
lehce prošlehané velké vejce na potření korpusu 1 ks
Náplň:
velké žloutky 4 ks
plnotučné mléko 750 ml
maizena (kukuřičný škrob) 5 lžic
sůl 1/4 lžičky
podélně překrojené středně zralé banány 6 ks
smetana ke šlehání 200 ml
moučkový cukr 2 lžíce
Postup
1

Mouku, sůl a cukr prošlehejte v robotu nebo promíchejte ručně. Zašlehejte kousky másla a pak spojte několika lžícemi hodně studené vody v těsto. Příliš ho nepropracovávejte (nebylo by křehké). Dejte alespoň na 30 minut do chladu.

2

Troubu předehřejte na 180 °C. Na lehce pomoučené pracovní ploše rozválejte těsto na placku o výšce asi 3 mm a pak jí vyložte koláčovou formu o průměru 24 cm.

3

Přečnívající okraje zarovnejte, potom zahrňte dovnitř a ozdobně vymačkejte. Korpus propíchejte vidličkou. Okraje těsta potřete prošlehaným vajíčkem a dejte ho asi na 30 minut vychladit.

4

Do korpusu vložte pečicí papír a zatižte ho suchými fazolemi. Vložte do trouby a korpus zapékejte asi 20 až 30 minut. Vyjměte papír a korpus dopékejte ještě 20 až 25 minut. Pak ho nechte na mřížce zcela vychladnout.

5

Připravte si mísu s ledovou vodou. V jiné míse prošlehejte žloutky a dejte je stranou. V kastrolu promíchejte mléko, cukr, škrob a sůl a za stálého míchání přibližně 3 až 4 minuty zahřívejte. Asi čtvrtinu horké směsi zašlehejte ke žloutkům, pak postupně vešlehejte zbylé mléko. Přeceďte do čistého kastrolu a zahřívejte 2 až 3 minuty. Směs přesuňte do mísy, povrch překryjte kuchyňskou fólií (zabrání vytvoření škraloupu) a mísu postavte do ledové vody, až krém zcela vychladne.

6

Do vychladlého korpusu rozložte na plátky nakrájenou většinu banánů tak, aby se lehce překrývaly. Zalijte je žloutkovým krémem, povrch uhlaďte. Smetanu prošlehejte s moučkovým cukrem dotuha a naneste ji na krém. Koláč volně zakryjte fólií a dejte asi na 1 hodinu vychladit.

7

Těsně před podáváním koláč ještě ozdobte podélně překrojenými zbylými banány.

Gurmet - březen 2014Gurmet – Vaše škola vaření

březnovém čísle časopisu Gurmet najdete lahůdkové toulky po Středočeském kraji a kuchyni staré Prahy. Naučíme vás také to nejlepší bramborové těsto a jaké dobroty si z něj můžete sami připravit. Další díl seriálu Gurmet kolem světa vás zavede do Velké Británie, takže nejprve vás čeká nedělní oběd v anglickém stylu, při kterém vám nabídneme skvělý rostbíf či mraženou vinnou pěnu s portským.

Spojnicí mezi kuchyní této ostrovní země a Českem je pečicí nádoba značky Remoska, a my jsme se proto rozhodli inspirovat vás několika recepty, které speciálně pro remosku a její britské uživatelky upravila česká rodačka lady Milena Grenfell-Baines, jejíž životní příběh najdete v březnovém čísle také. Exkluzivně vám též přinášíme recepty ikonického britského šéfkuchaře Jamieho Olivera.

Objednejte si roční předplatné časopisu Gurmet za speciální cenu 299 Kč! Více informací najdete ZDE.

Další banánové lahůdky:

Recept

Banán s čokoládovo-kokosovou omáčkou Foto: isifa.com

Banán s čokoládovo-kokosovou omáčkou

Zkaramelizované banány se dokonale snoubí s chladivou kokosovou zmrzlinou. Neodolatelný šmrnc tomuto dezertu dodá výtečná omáčka z kokosu a čokolády.

Recept

Banánová žemlovka

Banánová žemlovka

Ani žemlovka nemusí znamenat vždycky jen kombinaci jablek a veky. Rohlíky ale nepřekvapí zdaleka tolik jako použití banánů v náplni. Báječná kombinace!

Recept

Banánový chlebíček  Foto: Tereza Sychrová FOODLOVER.CZ

Banánový chlebíček

Banana bread nebo-li banánový chlebíček je jeden z nenáročných a rychlých receptů, na kterých se nemůže téměř nic pokazit. Navíc při jeho přípravě spotřebujete přezrálé ...

Videa

reklama

reklama