Banánový chlebíček s karamelem

Doba přípravy:
Počet porcí: 9–12
Banánový chlebíček s karamelem Foto:
Banánový chlebíček s karamelem
Foto: All

Banánový chlebík zalitý teplou omáčkou? Přesně takový si můžete připravit podle tohoto receptu. Doma se budou všichni olizovat! :)

Suroviny
forma na pečení 21 x 30 cm
banán 1 kg
nesolené máslo, změklé 300 g
hnědý cukr 350 g
vejce 6 ks
pekany, nahrubo nasekané 200 g + na ozdobu
samokypřicí mouka 600 g
sůl 1/4 lžičky
jedlá soda 1 a 1/2 lžičky
mléko 3/4 hrnku
Kokosovo-karamelová omáčka:
krupicový cukr 3/4 hrnku
voda 1/4 hrnku
kokosový krém 1 hrnek
sůl 1/4 lžička
Postup
1

Předehřejte troubu na 180 °C. Rozmačkejte 600 g banánů, zbylých 400 g podélně rozkrájejte a dejte stranou.

2

V míse ušlehejte krém z másla a 300 g cukru, bude to trvat asi 5 minut.

3

Postupně přidávejte po jednom vejce, každé dobře zašlehejte.

4

Přidejte rozmačkané banány a promíchejte. Poté přidejte pekany, mouku, sůl, jedlou sodu, mléko a velmi jemně promíchejte.

5

Směs přelijte do vymazané formy 21 x 30 cm. Plátky banánu lehce obalte v moučkovém cukru, naaranžujte do těsta řeznou stranou navrch a dejte péct na 40–45 minut, dokud není těsto dostatečně upečené (otestujte špejlí).

6

Kokosovo-karamelová omáčka: V rendlíku smíchejte cukr s vodou a na středním plameni ho rozpusťte. Nechejte slabě vřít asi 8 minut, omáčka by měla být zlatavá. Sundejte z plamene a opatrně přidejte kokosový krém. Vraťte na plotnu a nechejte karamel rozpustit. Povařte 2–3 minuty, dokud omáčka trochu nezhoustne a nezredukuje se. Přidejte sůl a nechejte trochu zchladnout, ať se nespálíte.

7

Chlebíček podávejte teplý a zalitý teplou omáčkou.

Banánový chlebíček s karamelem 2 Foto: Banánový chlebíček s karamelem; foto: mindfood.com

Videa

reklama

reklama