Banán s čokoládovo-kokosovou omáčkou

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Banán s čokoládovo-kokosovou omáčkou Foto:
Banán s čokoládovo-kokosovou omáčkou
Foto: isifa.com

Zkaramelizované banány se dokonale snoubí s chladivou kokosovou zmrzlinou. Neodolatelný šmrnc tomuto dezertu dodá výtečná omáčka z kokosu a čokolády.

Suroviny
třtinový cukr 4 lžíce
máslo asi 40 g
malé banány 4 ks
vanilková nebo kokosová zmrzlina 4 kopečky
strouhaný a opražený kokos 1 velká hrst
na omáčku:
kokosové mléko 165 ml
světlý třtinový cukr 1 lžíce
pár kapek vanilkového extraktu
hořká tmavá čokoláda 75 g
Postup
1

Omáčka: Do hrnce dejte kokosové mléko, cukr a vanilkový extrakt a na střední teplotě míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Směs přiveďte do varu a pak ji odstavte. Vhoďte do ní nalámanou čokoládu a směs vyšlehejte do hladka. Dejte stranou.

2

Vysypte cukr do pánve a jemně ho zhřívejte, až se rozpustí a dostane zlatavou barvu (občas dokola zamíchejte, abyste cukru pomohli při jeho tavení). Přidejte máslo a míchejte dřevěnou vařečkou, až vytvoříte hladký karamel.

3

Oloupejte banány, podélně je rozřízněte a přidejte je do pánve. Opékejte je několik minut po obou stranách, záleží na tom jak jsou vyzrálé, dokud nezkaramelizují.

4

Položte banány na jednotlivé talíře, přelijte je trochou karamelu, dejte na každý kopeček zmrzliny, přelijte čokoládovo-kokosovou omáčkou. Posypete opraženým kokosem.

Banán s čokoládovo-kokosovou omáčkou Foto: isifa.com

Banán s čokoládovo-kokosovou omáčkou, Foto: isifa.com

 

Videa

reklama

reklama