Balkánské plněné lilky a šafránová rýže

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Balkánské plněné lilky a šafránová rýže  Foto:
Balkánské plněné lilky a šafránová rýže
Foto: Silvie Kolevová / Jídlo jako vášeň

K některým jídlům najdete vztah, až když poznáte atmosféru jiných zemí, a tak trochu si ji zamilujete. Pak toužíte si jí špetku ukrást domů... Plněné lilky s voňavým kořením a roztodivnou náplní najdete v kuchyni chorvatské, řecké, bulharské i turecké.

Suroviny
lilek 2 ks
cibule 2 ks
česnek 4 stroužky
konzervovaná krájená rajčata 800 g (2 plechovky)
propláchnuté rozinky 5 lžic
třtinový cukr 1 lžíce
hladkolistá petržel, nasekaná 4 lžíce
citronová šťáva a kůra z 1/2 citronu
mletá skořice 1 lžička
drcený římský kmín 1 lžička
špetka mletého chilli, dle chuti
sůl a čerstvě namletý pepř
Šafránová rýže:
olivový olej 2 lžíce
rýže basmati 300 g
šafrán 5 nitek nebo špetka mletého
zeleninový vývar 450 ml
sůl a čerstvě namletý pepř
hladkolistá petržel, nasekaná 1 hrst
Postup
1

Lilky opláchněte, odkrojte stopku a podélně je rozpulte. Lžící vydlabejte dužinu tak, aby zbyl asi 0,5 cm silný okraj. Dužinu pokrájejte na kousky, promíchejte se solí a dejte na asi 20 minu do síta "vypotit", aby se zbavila části vody.

2

V pánvi na 3 lžících oleje opečte plátky cibule a česneku dozlatova a pak opečte i okapaný a osušený lilek. Přidejte rajčata, rozinky, cukr, petrželku, citronovou štávu i kůru, skořici, římský kmín a chilli. Opepřete, je-li třeba osolte a zvolna duste asi 15 minut, občas zamíchejte – jde o to, aby omáčka zhoustla a zesílila svoji chuť.

3

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Vydlabané lilky vyskládejte do zapékací misky, jejich vnitřky potřete zbývajícím olejem a naplňte vrchovatě směsí. Misku zakryjte a dejte péct na 50 minut. Nemusíte podlévat, ale mějte lilky dobře zakryté.

4

Rýži propláchněte několikrát vodou a nechte ji okapat. Šafrán namočte do vývaru. V kastrole rozehřejte olej a rýži na něm opečte dosklovita. Přilijte vývar, ochutnejte, případně přisolte. Tekutiny by měl být 1,5násobek objemu rýže. Přiveďte k varu, ztlumte plamen na minimum a pod pokličkou duste asi 20 minut. Hotovou rýži promíchejte s petrželkou.

5

Upečené lilky polijte vypečenou šťávou a podávejte s rýží.

Balkánské plněné lilky a šafránová rýže  Foto: Balkánské plněné lilky a šafránová rýže; foto: Silvie Kolevová / Jídlo jako vášeň

Karolína, domácí kuchařka – JÍDLO JAKO VÁŠEŇ

Karolína Kamberská

Jídlo jako vášeň Foto:

Třetí kniha gastronomické novinářky a televizní kuchařky Karolíny Kamberské navazuje na předchozí velmi úspěšné tituly Karolína, domácí kuchařka a Štěstí z kuchyně i na oblíbený televizní pořad o vaření na TV Prima. Autorka v nové knize s nadsázkou přiznává, že možná jídlu přikládá moc velký význam – ale považuje zkrátka za velmi blahodárné udělat si na jídlo čas a uprostřed stolu zapálit svíčku.

V tomto svém přístupu k jídlu cítí Karolína spřízněnost se Středomořím, proto právě tam hledala inspiraci pro řadu receptů. Kromě toho kniha nabízí nápady, jak pohostit větší společnost přátel či partu malých děti - zkrátka každého, s kým se čtenář chce o svou lásku k jídlu podělit.

Kniha obsahuje jak všechny recepty z nové podzimní řady pořadu Karolína, domácí kuchařka, tak recepty vytvořené pouze pro tuto knihu. Stejně jako u předchozích Karolíniných kuchařek je každý recept doplněn krásnou barevnou fotografií od Silvie Kolevové a také praktickými tipy, díky kterým jídlo snadno uvaří i začínající kuchaři. Čtenáři se opět mohou těšit i na Karolíniny postřehy a vzpomínky, které se vážou k jednotlivým jídlům.

Videa

reklama

reklama