Bakoňské kotlety

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Bakoňské kotlety  Foto:
Bakoňské kotlety
Foto: Prostonárodní kuchařka Květy Fialové

Bakoňská omáčka se připravuje z hub a smetany a jako ve většině maďarských pokrmů v ní nechybí paprika. Roztočíte rodeo, nebo kotletky v nasládlé smetanové omáčce budete podávat raději dětem?

Suroviny
vepřové kotlety 4 ks
řepkový olej 2 lžíce
menší cibule 2 ks
slanina 200 g
žampiony 300 g
mletá paprika 1–2 lžíce
hovězí vývar 250 ml
hladká mouka 2 lžičky
hladkolistá petržel 1 hrst
sůl
dušená rýže k podávání
Postup
1

Kotlety zlehka nařízněte po krajích, potřete olejem a zprudka je v hrnci opečte z obou stran, aby se maso zatáhlo. Osolte a vyjměte.

2

Cibuli nakrájejte nadrobno, slaninu na kostičky, vsypte je do prázdného hrnce a orestujte doměkka. Žampiony očistěte a nakrájejte na větší kousky. Přidejte do hrnce, osolte, poduste zhruba 5 minut, až houby mírně změknou, promíchejte s mletou paprikou a po 1 minutě vraťte do hrnce maso. Podlijte vývarem, přiklopte pokličkou a vařte na středním stupni zhruba 30–40 minut doměkka.

3

Ve smetaně rozmíchejte mouku, vlijte ji k masu, promíchejte a 5 minut povařte. Podávejte s dušenou rýží a posypané nadrobno nasekanou petrželkou.

Bakoňské kotlety  Foto: Bakoňské kotlety; foto: Prostonárodní kuchařka Květy Fialové

Prostonárodní kuchařka Květy Fialové

Prostonárodní kuchařka Květy Fialové Foto:

Květa Fialová, Martin Slunečko

První kuchařka Květy Fialové je na světě a s ní řada původních receptů na pokrmy, které tato slavná filmová a divadelní herečka vařila nejraději. Květa Fialová vynikala nejen jako herečka, ale i jako kuchařka, která celý život ráda vařila, a to nejraději pro ostatní. Kniha nabízí nápadité recepty, které vycházely z Květiny fantazie, podle nichž připravíte neobvyklé saláty, polévky, herecké rychlovky a také se dozvíte, jak připravit lehká zeleninová jídla, středomořské speciality, ryby, drůbež i tradiční dezerty. Recepty provází Květa svým komentářem a vzpomíná na zákulisí své domácí kuchyně. V kuchařce nechybějí ani vzpomínky na rodinu, herecké přátele a na maminku, za kterou se Květa celý život vracela na Slovensko. Právě od ní pochází řada původních slovenských receptů.

Vydalo nakladatelství EAT CETERA Praha 2017.

Videa

reklama

reklama