Báč

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Báč Foto:
Báč
Foto: Regionální kuchařka

Vošouch, kramflek nebo báč (případně bác) jsou různá jména pro bramborové pokrmy, jejichž základ je dosti podobný bramborákům. Liší se v nuancích přípravy. Na Domažlicku se báč podával jako příloha k houbové omáčce s uzeným masem, pokud se udělal se škvarky, jedli jej lidé samostatně.

Suroviny
syrové brambory 750 g
droždí 50 g
vejce 1–2 ks
mléko 500 ml
slanina 250 g
česnek 2 stroužky
majoránka
sůl
Postup
1

Mléko rozdělte na poloviny. Polovinu ohřejte jen tak, aby byla vlažná, druhou budete později vařit. Do vlažného mléka rozdrobte droždí a nechte vzejít.

2

Syrové brambory očistěte, nastrouhejte najemno a osolte. Po chvíli z nich jemně vymačkejte vodu. Druhou část mléka přiveďte téměř k varu. Polovinu strouhaných brambor spařte v horkém mléce a nechte vychladnout.

3

Slaninu nakrájejte na kostičky a vyškvařte z ní drobné škvarečky. Smíchejte oboje brambory, mouku, kvásek, česnek, sůl, vejce, slaninové škvarečky a majoránku rozetřenou v dlaních (nebo čerstvou, posekanou nadrobno). Zpracujte v těsto a nechte kynout.

4

Vymažte pekáč sádlem. Jakmile těsto zdvojnásobí objem, vlijte jej do pekáče. Nechte ještě dvacet minut dokynout, mezitím předehřejte troubu na 200 °C. Upečte dozlatova, potrvá to asi tři čtvrtě hodiny.

Báč Foto:

Báč, foto: Regionální kuchařka

REGIONÁLNÍ KUCHAŘKA

Regionální kuchařka NOVÁChuťový místopis Čech, Moravy a Slezska

Petra Pospěchová

Jediná kuchařská kniha, která poctivě mapuje kuchyni všech krajů České republiky.

Obsahuje 13 kapitol, z nichž každá představuje konkrétní region i specifika jeho kuchyně (Brno, Haná, Horácko, Chodsko, jižní Čechy, Krkonoše, Polabí, Praha, Slezsko, Slovácko, Sudety, Šumava, Valašsko). Vysvětluje, proč se užívaly zrovna tyto suroviny nebo způsoby přípravy jídla, co se jedlo v minulosti ve všední den i ve svátek, s jakými rituály bylo jídlo spojené atd.

Kniha vás seznámí s národopisem, historií, se spoustou zajímavostí (třeba kde je na Strážnicku největší oskeruše nebo kde koupíte pálenku oskerušovici), ale především tím nejlepším z kuchyně daného regionu. Těšit se můžete na tradiční polévky, masitá jídla nebo sladkosti. Vše je doplněno krásnými fotografiemi pokrmů i krajiny.

Vydává nakladatelství SmartPress, 352 stran, 599 Kč, vyšla na podzim 2013

Videa

reklama

reklama