Bábovka celozrnná s mrkví a vlašskými ořechy

Doba přípravy:
Počet porcí: 1 bábovka
Bábovka celozrnná s mrkví a vlašskými ořechy Foto:
Bábovka celozrnná s mrkví a vlašskými ořechy
Foto: Kitchenette.cz

Tato bábovka je opravdu lahodná, zdravá a velmi vláčná. Určitě bych ji zařadila mezi recepty označené slovy: perfektní, opakovat brzy a neztratit recept! Je vláčná a vydrží dlouho.

Pokud ji pečete pro slavnostnější příležitost, připravte si na servírování i krémový sýr rozmíchaný s cukrem a vanilkou. (Sýr jako lučina, philadelfia, žervé.) Pak už jde téměř o mrkvový dort jen v trochu jiném, netradičním podání. Také se nabízí přidání i celých kusů ořechů, semínek a sušeného ovoce, jako hrozinky, brusinky, góji... Tedy i tak se může bábovka dosladit a dochutit.

Suroviny
strouhaná mrkev 300 g
mleté vlašské ořechy 100 g
prášek do pečiva 2 lžičky
soda 1 lžička
vejce 2 ks
jogurt 300 g
sirup z agáve (nebo rýžový, datlový, javorový,...) 220 g
olivový olej 4 lžíce
rozinky, ideálně přes noc namočené v rumu 1 hrst
chia semínka (nemusí být) 2 lžíce
zázvor 1 lžička
skořice 1 lžička
nové koření
kůra z 1 bio citronu
Postup
1

Předehřejte si troubu na 180 °C, horkovzdušnou na 155 °C. Formu si vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou.

2

Smíchejte v jedné misce všechny mokré ingredience. V druhé misce smíchejte všechny suché ingredience. Je dobré mouku spolu s práškem, sodou a kořením prosít přes síto. Tím se mouka provzdušní a výsledná bábovka tak bude nadýchanější. Teď můžete obě směsi smíchat dohromady a nalít do formy. Těsto je hustější.

3

Pečte přibližně 55–60 minut. Otestujte špejlí, měla by vyjít ven z těsta suchá a čistá.

Bábovka celozrnná s mrkví a vlašskými ořechy Foto: Kitchenette.cz

Bábovka celozrnná s mrkví a vlašskými ořechy, Foto: Kitchenette.cz

Bábovka celozrnná s mrkví a vlašskými ořechy Foto: Kitchenette.cz

Bábovka celozrnná s mrkví a vlašskými ořechy. Foto: Kitchenette.cz

 

Objevte nový food blog!

Markéta PavlejeKitchenette.cz je jeden z nejhezčích food blogů v Čechách. Jeho autorka Markéta Pavleje Šimrová je známou vizážistkou, která si z prostředí módy často odskakuje do kuchyně a tam vaří neskutečné dobroty.

I na fotkách je vidět, že Markéta má velké vizuální cítění, okamžitě na ty laskominy dostanete chuť. Na blogu najdete recepty, které určitě zvládnete uvařit, navíc jsou většinou zdravé, ze základních surovin, ideálně čerstvých a z velké části regionálních a sezonních.

 

 

 

 

Další recepty na skvělé bábovky najdete zde:

Recept

Kynutá bábovka  Foto: Gurmet

Kynutá bábovka

Vyzkoušejte hvězdu mezi našimi moučníky, luxusně po moravsku kynutou a plnou ořechů. Ideální tečka po nedělním obědě.

Recept

Kokosová hrnková bábovka Foto: Michal Šajmir

Kokosová hrnková bábovka

Jednoduchý recept, ideální třeba na chalupu, je vhodný i pro úplné začátečníky. Měření klasickým hrnkem čtvrtlitrákem vám urychlí práci. A výsledná chuť? Vážně výborná!

Recept

Pohanková bábovka Foto: Kitchenette.cz

Pohanková bábovka

Tato bezlepková bábovka má velmi příjemnou jemnou chuť a hlavně strukturu těsta, za což může pohanka. Je to velmi vítaná změna a ač je tak “zdravá”, je překvapivě dobrá :)

Videa

reklama

reklama