Asijský salát z rýžových nudlí s chřestem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–6
Asijský salát z rýžových nudlí s chřestem  Foto:
Asijský salát z rýžových nudlí s chřestem
Foto: Marek Kučera

V tomto svěžím salátu se snoubí křehkost chřestu s jemnou elegancí japonské kuchyně a jejím decentním dochucováním.

Suroviny
sezamový olej 1 a 1/2 lžíce
pevné tofu, nakrájené na kostky 200 g
zelený chřest, očištěný 500 g
rýžové nebo celofánové nudle 1 balení
oloupaná salátová okurka nakrájená na nudličky 1 ks
čerstvý koriandr, nakrájený
sůl
čerstvě namletý pepř
Zálivka:
rostlinný olej 1/4 hrnku
rýžový ocet 2 lžíce
cukr krupice 2 lžičky
sezamový olej 1/2 lžičky
drcené chilli papričky 1 špetka
Postup
1

Nudle připravte podle návodu na obalu (obvykle je stačí jen zalít vroucí vodou nebo namočit do vlažné). Sceďte je. V pánvi rozehřejte sezamový olej a osmažte na něm kostičky tofu dozlatova, trvá to asi 7 minut.

2

Do pánve přidejte kousky chřestu, lehce osolte a restujte ještě 3 až 4 minuty, až bude chřest lehce opečený. Prošlehejte přísady na zálivku.

3

Nudle dejte do velké mísy, promíchejte s polovinou zálivky, osolte je a opepřete. Vsypte tofu s chřestem a nudličky okurky, znovu promíchejte a zakapejte trochou zbylé zálivky. Podávejte posypané nakrájeným koriandrem a nakrájenou chilli papričkou podle chuti.

Asijský salát z rýžových nudlí s chřestem  Foto:

Asijský salát z rýžových nudlí s chřestem, foto Marek Kučera

Další originální recepty ze zeleného chřestu najdete v novém čísle časopisu Prima FRESH, které je právě v prodeji:

Článek

Prima FRESH jaro 2015  Foto:

Přivítejte jaro s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Jaro se nezadržitelně blíží a všichni milovníci jídla nedočkavě vyhlížejí úrodu čerstvých dobrot. Nejinak je tomu u nás v redakci, proto jsme pro vás připravili nové číslo...
Videa

reklama

reklama