Asijská houbová polévka

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–6
Asijská houbová polévka Foto:
Asijská houbová polévka
Foto: Good Mood Spoon

Tato polévka je vhodná i pro vegany, jelikož neobsahuje žádné živočišné ingredience.

Suroviny
shii take houby 200 g
jiné oblíbené houby (hlíva, jidášovo ucho, hnědé žampiony...) 300 g
dobrý zeleninový vývar 1 l
zázvor, na tenké plátky 4 cm
citronová tráva, nasekaná na menší kusy 2 ks
olej 2 lžíce
větší cibule, nasekaná nadrobno 2 ks
kokosové mléko (doporučuji bio od Alnatury) 1 plechovka
zelená kari pasta podle chuti
citronová šťáva 2 lžíce
sekaný koriandr (odpůrci jako já nahradí petrželkou)
sůl
Postup
1

V menším hrnci zahřívejte vývar, přidejte citronovou trávu a zázvor. Přiveďte k varu a nechte pomalu probublávat pod pokličkou, dokud nepřipravíte vše ostatní (asi 15–20 minut).

2

Pusťte se do přípravy hub. Očistěte je, jak jste zvyklí (já klobouky otírám kuchyňskou utěrkou) a nakrájejte na větší kousky (několik pěkných si můžete nechat stranou, opéct na pánvičce a použít při servírování). Ve větším hrnci rozehřejte olej, přidejte sekanou cibuli a smažte, dokud nezačíná lehce hnědnout. Přidejte houby a opékejte asi 5 minut. Až se rozvoní, lehce je osolte a přilijte k nim přecezený vývar. Přikryjte poklicí a nechte vařit.

3

Jakmile jsou houby měkké, dochuťte sójovou omáčkou a kari pastou (já dávám zarovnanou čajovou lžičku). Přidejte i celou plechovku kokosového mléka, citronovou šťávu a dobře promíchejte.

4

Podávat můžete s několika opečenými houbami (viz. bod 2) a trochou kokosového krému.

Good Moon SpoonTa nejlepší lžička!

GOOD MOOD SPOON je blog o čistě rostlinném vaření, který ukazuje, že veganská strava je rozmanitá, chuťově skvělá a na pohled krásná. Píše, fotí i vaří Daniela Pešová, studentka medicíny, kterou přátelé stále přemlouvají, aby si namísto ordinace otevřela kavárnu. Recepty snadné i náročnější, ze surovin základních i těch, které jste možná dosud neznali, vždy sezonní a zdravé.

Máme zde i další veganské pokrmy:

Recept

Pečené batáty s domácím žervé a kešu oříšky Foto: Good Mood Spoon

Pečené batáty s domácím žervé a kešu oříšky

Tento pokrm je vhodný jako samostatné veganské jídlo nebo jako velmi chutná příloha. Batáty neboli sladké brambory jsou moc dobré a chuťově se podobají dýni. Navíc jsou ...

Recept

Květákový koláč s ořechy a citronovým krémem Foto: Good Mood Spoon

Květákový koláč s ořechy a citronovým krémem

Originální slaný koláč z květáku vás překvapí netradičním spojením chutí. Díky předpečení získá květák neuvěřitelně lahodnou oříškovou chuť a ve spojení s kořeněným ...

Videa

reklama

reklama