Arancini s mozzarellou a paprikovou omáčkou

Doba přípravy:
Počet porcí: 15 ks
Arancini s mozzarellou a paprikovou omáčkou Foto:
Arancini s mozzarellou a paprikovou omáčkou
Foto: Kublanka.cz

V Itálii jsou arancini velmi oblíbeným street foodem a to i pro široké využití různých náplní i omáček. Populární jsou ale i v italských domácnostech, protože při jejich přípravě můžete zužitkovat zbylé rizoto z předešlého dne.

Suroviny
rýže arborio nebo carnaroli 350 g
cibule nakrájená najemno 1 ks
hladkolistá petrželka 4 větvičky
tymián 4 větvičky
parmazán, nastrouhaný 135 g
kvalitní mozzarella 100 g, nakrájená na cca 15 kostiček
vejce 2 ks
plnotučné mléko 500 ml
hladká mouka na obalení
panko strouhanka nebo čerstvá strouhanka
čerstvě mletý černý pepř
sůl
Papriková omáčka:
česnek nakrájený na plátky 1 stroužek
cibule nakrájená najemno 1 ks
červená paprika, na kostičky 100 g
žlutá paprika, na kostičky 100 g
zeleninový vývar 100 ml
čerstvě mletý černý pepř
sůl
Postup
1

Větvičky petrželky, tymián a bobkové listy svažte potravinářským provázkem. Ve středně velkém hrnci nechte na rozpáleném oleji zpěnit najemno nakrájenou cibuli.

2

Přidejte svázané bylinky, rýži a nechte za stálého míchání krátce orestovat. Osolte, opepřete a zalijte vodou (rýže musí být potopená) a nechte vařit na mírném ohni za občasného míchání 8–12 minut.

3

Podle potřeby podlijte další vodou. Jakmile je rýže uvařená al dente, sceďte ji, nechte ji mírně vychladnout a poté promíchejte s nastrouhaným parmazánem. Postupně odebírejte cca 60 g rýže, do které zabalte kostičku mozzarelly s jedním lístkem bazalky.

4

Tvarujte buď kuličky nebo kužele. Nechte krátce vychladit v lednici. Poté je obalte nejprve v mouce, prošlehaných vejcích s 500 ml mléka a strouhance. Smažte ve vysoké vrstvě oleje na 170 °C dozlatova. Přebytečného oleje je zbavte na papírové utěrce. Ihned podávejte s paprikovou omáčkou a hoblinkami parmezánu.

5

Papriková omáčka: Ve středně velkém hrnci nechte na mírném ohni zpěnit najemno nakrájenou cibuli s česnekem. Přidejte na kostičky nakrájené papriky a nechte je orestovat dozlatova. Poté podlijte vývarem a nechte vařit do změknutí. Na závěr rozmixujte dohladka a dochuťte solí a pepřem. Můžeme přidat chilli papričku.

Arancini s mozzarellou a paprikovou omáčkou 2 Foto: Arancini s mozzarellou a paprikovou omáčkou; foto: Kublanka.cz

Kublanka vaří doma

Kublanka.cz Foto:

Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. První jídlo, co Blanka Kubovi uvařila, bylo kuře na meruňkách. S díky jí to vrátil a ještě následující měsíc si z ní dělal legraci, jaká je to ale kuchařka. První partnerské jídlo a hned vlastní gól. To vážně nemohl tušit, jaký kulinářský talent právě objevil.

Nicméně dostala ještě šanci, až tak byl zamilován. A najednou se děly věci. Blanka s Kubou jsou již spolu 8 let. Kuře na meruňkách už mu nikdy neuvařila a naopak uvařila cokoliv si přál. A k reklamaci znovu nikdy nedošlo. Teda až na reklamaci jeho hmotnosti. Blanka uvaří všechno a Kuba všechno sní. Kuba je spokojený. Blanka je spokojená.

Jak jim to společné vaření jde je k vidění na www.kublanka.cz

Videa

reklama

reklama

\n