Americký jablečný páj

Doba přípravy:
Americký jablečný páj  Foto:
Americký jablečný páj
Foto: FOODLOVER.CZ

Tradiční americký jablečný koláč s pokličkou skvěle chuťově zapadne i do české kotliny. Po návratu z výletu do New Yorku ho vyzkoušela Tereza z blogu Foodlover.cz a s námi se o svůj recept podělila...

Americký jablečný páj  Foto: FOODLOVER.CZ

Americký jablečný páj. Foto: FOODLOVER.CZ

 

Suroviny
studené máslo 190 g
studená voda asi 80 ml
oloupaná a nakrájená jablka 600 g
voda 50 ml
mletá skořice
citronová šťáva 1 lžíce
cukr krurpice podle chuti asi 40 g
Postup
1

Oba druhy mouky smícháme na válu, přidáme cukr a na kostičky nakrájené studené máslo. Začneme vše rukama zpracovávat a po částech přiléváme studenou vodu. Těsto vypracujeme velmi rychle, než máslo úplně povolí a těsto se začne lepit na ruce. Bochánek těsta zabalíme do potravinové fólie a dáme odležet do lednice asi na hodinu.

2

Mezitím si oloupeme a na kostičky nakrájíme jablka. Jablka nasypeme do nepřilnavé pánve, přilijeme 50 ml vody, přidáme skořici, citronovou šťávu a cukr. Vše zahřejeme a dusíme spolu přibližně 10 minut, než jablka trochu změknou. Jablka odstavíme a necháme vychladnout.

3

Z těsta odkrojíme asi 2/3 a na pomoučněném vále rozválíme tak, abychom dostali kolo větší, než je koláčová forma. Těstem vyložíme formu a nožem odkrojíme těsto, které z formy přečnívá. Na těsto navrstvíme jablečnou směs, vyválíme zbylou 1/3 těsta, zakryjeme jablečnou směs a opět odkrojíme přebytky. Ze zbytků těsta uhněteme kuličku, kterou pomoučníme, vyválíme na tenký plát a můžeme z ní vykrajovátky vyrobit ozdoby, kterými poklademe vršek koláče.

4

Koláč pečeme v troubě vyhřáté na 220 ˚C asi 30 minut, potom koláč zakryjeme alobalem a pečeme ještě asi 20 minut. Každá trouba je jiná, proto případně přizpůsobte čas pečení.

Americký jablečný páj  Foto: FOODLOVER.CZ

Americký jablečný páj , Foto: FOODLOVER.CZ

 

FoodloverKdo je Foodlover.cz ?

Jmenuju se Tereza Sychrová a můj blog vznikl v létě roku 2012 z čisté lásky k jídlu, vášně k vaření a potřeby seberealizace jinde než ve škole a v práci.

Foodlover.cz jsem především já – od malička velká milovnice jídla a všeho, co s jídlem souvisí, mimo to v posledních letech také milovnice cestování, studentka práv, asistentka v advokátní kanceláři, nenapravitelný nervák, perfekcionista a rozená pečovatelka o své blízké. Všechno se vším souvisí, a tak tyhle moje vlastnosti zároveň hodně utvářejí i podobu blogu.

Videa

reklama

reklama