Americké donuty

Doba přípravy:
Počet porcí: asi 20 ks
Americké donuty  Foto:
Americké donuty
Foto: Johana Pošová / Moje sladká kuchařka

České kobližky zbožňujeme všichni. Možná ale nevíme, že jsou populární po celém světě, i když, jako v Americe, mívají tvar kroužku, kompozice surovin může být trochu jiná a zdobení trochu divoké. Proč to ale nevyzkoušet – děti vás budou za tenhle donutový update milovat!

Článek

Koblihy Foto:

9 nejlepších receptů na koblihy z různých koutů světa

Láska ke koblihám a koblížkům vzniká většinou už v dětství a trvá celý život. Dozlatova osmažená, nadýchaná, s náplní i bez, s křupavou krustou. Dokonalá kobliha je...
Suroviny
vlažné mléko 100 ml
droždí 40 g
cukr krupice 1 lžíce
dřeň z 1 celé vanilky nebo 1 lžička extraktu
vejce 2 ks
bílý jogurt 2 lžíce
javorový sirup 2 lžíce
špetka soli
rostlinný olej na hluboké smažení
různé cukrové a čokoládové polevy, drcené ořechy, nastrouhaná čokoláda a různé typy cukru na zdobení
Postup
1

Do mléka rozdrobte droždí, vmíchejte lžíci cukru a nechte vzejít kvásek. Vlijte ho do mouky v míse, vpracujte vejce, jogurt a javorový sirup a vypracujte vláčné těsto. V přikryté míse ho nechte na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí objem, trvá asi 45 minut až 1 hodinu.

2

Připravte si větší vyšší silnostěnný kastrol a do poloviny ho naplňte olejem. Vykynuté těsto prohněťte, vyválejte ho na pomoučněné ploše na výšku asi 1–1,5 cm a vykrajujte z něj kolečka (třeba pomocí sklenky, kterou si namáčejte do mouky). Menší sklenkou nebo formičkou vykrajujte středy.

3

Kobližky nechte asi 10 minut odpočívat, aby ještě trochu nakynuly, a mezitím na středním plameni rozehřejte olej. Když do něj vhodíte kousek chleba a ten se začne hned smažit, je olej dost rozehřátý. Připravte si také vybrané polevy či přísady na obalování.

4

Pomocí děrované naběračky vkládejte kobližky do horkého oleje a ze všech stran je osmažte dozlatova – dávejte pozor, olej může prskat. Osmažené kobližky položte na vrstvu kuchyňského papíru, aby odsál přebytečný tuk, a pak je hned přelévejte zvolenými polevami a zdobte podle chuti a možností.

PRIMA TIP: Koblihy můžete samozřejme smažit i na sádle. Tuk by měl vždy být dost horký, aby se těsto osmažilo rychle, zvenčí zezlátlo a uvnitř zůstalo kypré a nadýchané. Důležitá je vyšší vrstva tuku, aby koblihy při smažení plavaly.

Americké donuty  Foto: Americké donuty; foto: Johana Pošová / Moje sladká kuchařka

DALŠÍ SLADKÉ RECEPTY NAJDETE V KNIZE MOJE SLADKÁ KUCHAŘKA:

Článek

Moje sladká kuchařka  Foto:

Moje sladká kuchařka pro všechny, kdo milují sladké!

Právě vyšla první kniha z edice Prima Fresh – Moje sladká kuchařka: 76 originálních receptů pro radost z pečení. Tváří kuchařky se stala Gábina Kratochvílová, Česká Miss...

Videa

reklama

reklama