Alsaský quiche s chřestem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Alsaský quiche s chřestem  Foto:
Alsaský quiche s chřestem
Foto: V hlavní roli chřest

Slané koláče jsou velmi vděčné. Výtečně chutnají ještě teplé, vlahé i zastudena. Ideální jsou jako pohoštění na párty nebo si je můžete zabalit sebou na piknik. Verze s chřestem a uzeným bůčkem je prostě skvělá!

Podívejte se, jak jednoduše oloupat chřest! Pokud tuto zeleninu vaříte často, doporučujeme speciální dvoubřitou škrabku, přesvědčte se, že její pořízení má smysl :)

Suroviny
strouhaný tvrdý sýr (min. 45 % tuku) 100 g
šalotka 2 ks
chřest 350 g
Zálivka:
vejce 2 ks
sůl a čerstvě mletý pepř
Postup
1

V misce vyšlehejte smetanu se solí, pepřem, strouhaným muškátovým oříškem, vejci a žloutky.

2

Chřest oloupejte a nakrájejte na malé kousky, dejte do další mísy. Přidejte najemno nakrájenou cibuli, na malé kostičky nakrájený uzený bůček a strouhaný sýr. Lehce promíchejte.

3

Listové těsto vyválejte na 4 mm silný plát, kterým vyložte vyšší koláčovou formu. Na těsto nasypte směs nakrájených ingrediencí a zalijte smetanovou zálivkou. Pečte asi 45–60 minut v troubě rozehřáté na 175 °C.

Alsaský quiche s chřestem  Foto: Alsaský quiche s chřestem, foto: V hlavní roli chřest

V hlavní roli chřest

V hlavní roli chřest Foto:

50 úžasných receptů s královskou zeleninou

Pravé gurmánské jaro začíná s příchodem chřestové sezony. Čerstvé bílé nebo zelené výhonky v kuchyni zvěstují začátek radostného období, kdy si lze tuhle neodolatelnou delikatesu vychutnávat dosyta a na mnoho způsobů. Vydatnou porci inspirace nabízí nová knížka zkušené šéfkuchařky Mirky van Gils Slavíkové. Předkrmy, polévky, hlavní jídla, saláty, slané koláče a dokonce i sladké dezerty z chřestu! Chřestová sezona je poměrně krátká, trvá od března do června, takže je nejvyšší čas pustit se do vaření. Co takhle dát si třeba chřestové kremrolky, chřestovo-špenátovou polévku, chřestový chléb, chřestové frikasé, chřestové rizoto s lososem nebo chřestovou zmrzlinu? Součástí každého receptu je pečlivě sestavený seznam surovin, srozumitelně a jednoduše formulovaný postup, detailní barevná fotografie a také stupeň náročnosti přípravy.

Vydává IKAR, 120 stran, doporučená cena 299 Kč, www.ikar.cz

Videa

reklama

reklama