Alsaský hrnec – Baeckeoffe

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Alsaský hrnec - Baeckeoffe Foto:
Alsaský hrnec - Baeckeoffe
Foto: Marek Bartoš / Moje domácí kuchyně

Baeckeoffe (pekařova pec) − pokrm ze tří druhů marinovanych mas a brambor, které ženy přinášely svým mužům pekařům ráno v den velkého prádla. Směs se před podáváním nechávala tři hodiny dusit ve speciální terině, která se vyrábí v alsaském Soufflenheimu.

Článek

Pomalu pečená kýta na pivu Foto:

16 receptů na ty nejlepší masové pečínky, které potřebují svůj čas!

Vepřové, hovězí nebo třeba kachní maso? Výběr té správné masové pečínky je jenom na vás – v podzimním počasí se takové jídlo hodí naprosto skvěle, pak už se jen zachumlat...
Suroviny
jehněčí plec či kýta, nakrájená na 3cm kousky 250 g
vepřová plec, nakrájená na 3cm kousky 250 g
vepřová nožička 1 ks
vepřový ocásek 1 ks
hovězí žebro 1 ks
sůl a čerstvě namletý pepř
suché bílé víno 1 litr
česnek, nakrájený na plátky 10 stroužků
lojovité brambory typu A, oloupané a nakrájené na plátky 500 g
bílá část ze 2 pórků, nakrájená na kolečka
mrkev, nakrájená na kolečka 2 ks
cibule, nakrájená na plátky 2 ks
celer, nakrájený na plátky 1/2 ks
voda asi 200 ml
Postup
1

Den předem vložte všechno maso do hrnce, osolte, opepřete, zalijte vínem, přidejte 2 stroužky česneku, bobkový list, hřebíček a tymián, promíchejte a nechte marinovat.

2

Troubu předehřejte na 180 °C. Zapékací formu na terinu vymažte sádlem a dno vyložte plátky brambor a pórku. Poklaďte marinovaným masem, zbylou nakrájenou zeleninou a stroužky česneku a nakonec nakrájenými bramborami.

3

Přelijte vínem z marinády a dle potřeby vodou, aby byla forma do dvou třetin zaplněna tekutinou. Uzavřete pokličkou a vložte do chladu.

4

Z 50 ml vody a mouky vypracujte pružné těsto, vyválejte váleček a položte ho po obvodu formy, aby fungoval jako těsnění. Přiklopte pokličkou a pečte v předehřáté troubě 2–3 hodiny doměkka.

5

Servírujte v pekáči a s bílým vínem. Doporučujeme Gewurztraminer nebo Riesling z Alsaska (tramín červený nebo alsaský ryzlink).

Moje domácí kuchyně Foto:

Zdeněk Pohlreich: Moje domácí kuchyně

Nejčastější otázka, kterou Zdeněk Pohlreich dostává, zní, jestli doma vaří? „Ano, vařím a rád, i když jako každý mám několik jídel, která vařím pořád dokola.“ Ta nejoblíbenější předkládá v nové kuchařce Moje domácí kuchyně. Nechá vás nahlédnout nejen pod pokličku, ale i do svého soukromí. Kniha v pevné vazbě obsahuje 72 nápaditých receptů pro každý den od snídaně po večeři z běžně dostupných surovin s moderními fotografiemi. Doplňují je privátní fotografie, ke kterým sepsal několik vět o tom, jak žije, co má rád a o čem pro něj život vlastně je. Součástí je obrázkový obsah s QR kódem pro snadné načtení nákupního seznamu chytrým telefonem.

„Pojďte vařit se mnou, je to snadné a zábavné,“ zve Zdeněk Pohlreich.

Vydalo Nakladatelství Sevruga s.r.o.

Videa

reklama

reklama