Průhonická Babiččina zahrada láká na skvělé jídlo i kouzelnou atmosféru

Babiččina zahrada v Průhonicích  Foto:
Babiččina zahrada v Průhonicích
Foto: All

Půvabné Průhonice poblíž Prahy prosluly především okouzlujícím zámeckým parkem. Vždy byly oblíbeným výletním místem, v posledních desetiletích se i významně rozrostly coby bydlení mimopražské, přesto na dosah metropole.

Ale restauraci, jakou je zdejší Babiččina zahrada, bychom i v podobně prestižních lokalitách hledali marně – tvoří prostě samostatnou kategorii a její věhlas zaslouženě dolétá daleko za hranice slavného zámeckého parku.

Od parkoviště k bylinkovému ráji

Radek David Foto:

Jako většina úspěšných podniků by ani tento nevznikl bez vytrvalosti, cílevědomosti a čehosi, čemu se vznešeně říká vize. Těch má rodák z Oděsy Jurij Kolesnik, restauratér usedlý v Praze, na rozdávání. Dále je zapotřebí do směsi přidat partnery naladěné na stejnou vlnu a stejně pracovité a cílevědomé. I na ty měl Jurij Kolesnik štěstí, protože jeho dlouholetým „spolubojovníkem“ je mimo jiné mimořádně talentovaný šéfkuchař Radek David. Životaschopnost jejich partnerství dokazuje i úspěch báječného pražského podniku La Veranda, zaměřeného spíš na mezinárodní kuchyni francouzsko-italského střihu.

„Naše první restaurace La Veranda byla již zaběhnutá a já jsem měl v hlavě další tři koncepty, které jsem chtěl realizovat. Prvním z nich byla krásná restaurace nabízející poctivou českou kuchyni. Další ideou byla zahradní restaurace, podobná té, kterou jsem provozoval v Oděse na Ukrajině, tedy restauraci s jednotlivými altány poskytujícími hostům dostatek soukromí v obklopení přírodou. A třetí koncept, který jsem měl na mysli, bylo antistresové centrum. Při hledání vhodných prostor jsem v Průhonicích narazil na bývalý hotel a ubytovnu. Toto místo mě oslovilo a záhy jsem přišel na to, že tady mohu realizovat všechny tři koncepty najednou,“ říká Jurij Kolesnik. Ovšem vybraná lokalita byla také vybranou výzvou – v prostorách, kde je nyní hlavní kuchyň s okny otevřenými do zahrady, byly původně garáže hotelu. Část budovy byla postavená na skále, kterou bylo potřeba odstřelit. A hlavní kouzlo dnešní restaurace, kouzelná bylinková zahrada s elegantními altány, byla šest měsíců před otevřením zpustlou vyštěrkovanou plochou, občas sloužící jako parkoviště.

Babiččina zahrada v Průhonicích  Foto:

Babiččina kuchyně i antistresové centrum

Vývar s játrovými knedlíčky Foto:

Prostorná restaurace s jednoduchým vybavením a snad stovkami funkčních artefaktů z kuchyní našich babiček (včetně kamen na dřevo s pecí, z níž jsou ty nejlepší buchty) je doplněna antistresovým a relaxačním centrem a malým penzionem se sedmi útulnými pokoji. Úžasnou relaxací je ovšem i samotné posezení v zahradních altánech (je jich tu šest menších a jeden velký pro 80 hostů) s vůní bylinek, růží, levandule. Radek David a jeho spolupracovníci samozřejmě pečlivě dbají na to, aby se vše, co v zahradě vyroste, také využilo a zkonzumovalo. A už za krátkou dobu existence Zahrady (otevřena byla po pouze půlroční přestavbě v roce 2013) se některé její produkty, například levandulový sirup či bylinkové oleje a octy, staly takřka legendární.

Recept

Svíčková s karlovarským knedlíkem podle Radka Davida Foto:

Svíčková s karlovarským knedlíkem podle Radka Davida

Svíčková omáčka patří mezi naše národní poklady. Vyzkoušejte úpravu, tak jak ji podává šéfkuchař Radek David ve vyhlášené průhonické restauraci Babiččina zahrada.

Přidejme k tomu ještě relaxační a antistresové účinky z těch nejmocnějších, totiž ty ze skvělého jídla. Radek David se soustředil skutečně na babičkovskou, tradiční či chcete-li prvorepublikovou kuchyni, ale jelikož je také kuchařem veskrze moderním a nevynechá jedinou příležitost, jak se ve světě gastronomicky vzdělávat, dodává tradičním jídlům trochu onoho nezbytného cosi, aby je dovedl do současnosti a dodal jim osobitý punc. Koncept babiččiny kuchyně ovšem Radek naplňuje do důsledků – v restaurační kuchyni si škvaří vlastnoruční sádlo, přepouštějí máslo, suší ovoce, zavařují, pečou chléb a pečivo z vlastního kvásku. Menu je založeno, tak jak bývalo zvykem, na sezonních surovinách a poctivých, staletími vyzkoušených principech přípravy. Mění se čtyřikrát ročně a Radek do něj pravidelně zařazuje některé perličky ze starých kuchařek. Obvykle se z nich rychle stanou stálé položky.

Recept

Kulajda podle Radka Davida  Foto:

Kulajda podle Radka Davida aneb trochu jinak

Spor o kulajdu, původně bramborovou polévku s houbami a vejcem, o jejíž rodný list se přou jižní Čechy s Krkonošemi, vyřešil šéfkuchař Radek David po svém.

V průhonické Babiččině zahradě patří k nejvyhlášenějším třeba Radkova Kulajda jinak, tatarák mletý přímo u stolu či luxusní svíčková. A sladkou tečkou se vám pak mohou stát třeba buchtičky se šodó (Radkovo tajemství spočívá kromě klasického vanilkového krému v použití rumového sirupu) nebo ovocné knedlíky. To vše v okouzlujícím prostředí a v atmosféře pohostinnosti, jaká se hned tak někde nenajde.

Kontakt: Restaurace Babiččina zahrada, Tovární 536, Průhonice

tel.: +420 272 690 865, www.babiccinazahrada.cz

PŘIPRAVILA JITKA RÁKOSNÍKOVÁ

FOTO MIKULÁŠ GOTTWALD / PHOTOONE A MARTIN SIEBRT

Babiččina zahrada v Průhonicích  Foto: Babiččina zahrada v Průhonicích Foto: All
Videa

reklama

reklama