Oslavte masopust tradičními recepty!

Ovarové koleno Foto:
Ovarové koleno
Foto: archiv Gurmet

Oslavy masopustu se pomalu chýlí ke konci a právě toto období, které předchází 40dennímu půstu před Velikonocemi, je tradičním svátkem dobrého jídla. Vybrali jsme pro vás 12 receptů, které k masopustu neodmyslitelně patří...

Masopust je doba od Tří králů (6. ledna) do Popeleční středy, což je první den postního čtyřicetidenního období před Velikonocemi.

Vrcholem masopustu je maškarní úterý, které letos připadá na 28. února a ke kterému patří rozpustilá zábava, tanec, zpěv a pojídání sladkých koblih.

Ještě předtím nezapomeňte oslavit tučný čtvrtek (letos 23. února), kdy se na talířích objevuje hodně tučného masa, obvykle vepřová pečeně nebo bůček.

K období masopustu také neodmyslitelně patří tradiční zabijačky, pokud máte rádi ovar, jitrnice, jelítka či huspeninu, dopřejte si tyto klasické české lahůdky právě teď!

Připravte si doma masopustní hostinu! Stačí si jen vybrat z našich receptů a pustit se do toho :)

Recept

Zabijačkový guláš a škvarkové placky  Foto:

Zabijačkový guláš a škvarkové placky

Období masopustu provázejí nejen různé oslavy a maškary, ale hlavně dobré jídlo. Právě v této době se konají tradiční zabijačky a my pro vás máme výbornou sytou specialitu...

Recept

Koblihy Foto:

Koblihy

Slaďoučké kulaté smažené pečivo vám zvedne náladu. Kynuté kobližky jsou oblíbené nejen v Česku, ale i v Polsku, Rakousku či v Americe. Dříve se připravovaly na tzv. Tučný...

Recept

Jitrnice s kroupovým rozotem a hříbky Foto:

Jitrnice s kroupovým rizotem a hříbky

Oblíbenou zabijačkovou pochoutku zkuste připravit s nevšedním krémovým rizotem z krup se sušenými hříbky, které je tak výborné, že obstojí i jako samostatné jídlo.

Recept

Domácí huspenina (sulc) Foto:

Domácí huspenina (sulc)

Domácí huspenině s čerstvým chlebem se hned tak něco nevyrovná. Ideální pochoutka k pivu v době masopustního veselí.

Recept

Škvarkové pagáče  Foto:

Škvarkové pagáče

Ať už si škvaříte sádlo doma, nebo si škvarky kupujete v oblíbeném řeznictví, dobrých škvarků není nikdy dost. A pagáčků obzvlášť ne! Až je vyzkoušíte, pochopíte, proč...

Recept

Boží milosti Foto:

Boží milosti

Boží milosti - tradiční velikonoční cukroví, které se připravovalo především v minulým časech. Rozhodně ale stojí za vyzkoušení, je totiž výborné.

Recept

Pomalu pečený bůček Foto:

Pomalu pečený bůček

A teď něco pro milovníky masa. Stačí pořádný kus bůčku, zelenina a trocha koření a lahůdka je na světě.

Recept

Skřivani Foto:

Skřivani

Jemné maso a voňavé sádlo spolu tvoří silně návykovou kombinaci, které určitě podlehnete.

Recept

Ovarové koleno Foto:

Ovarové koleno

Ovarové koleno je klasika, která neomrzí. Nejlépe si ho vychutnáte s pikantním křenem a čerstvým chlebem.

Recept

Výpečky na černém pivu, cibuli a jablkách  Foto:

Výpečky na černém pivu, cibuli a jablkách

Milované domácí vepřové v podobě dozlatova vypečených kousků velice získá na chuti i eleganci, když k němu přidáte lahodná jablíčka (volte červené sladší druhy). Černé...

Recept

Domácí tlačenka Foto:

Domácí tlačenka

Tento postup šetří práci, energii i čas při výrobě. A výsledkem je dokonalá zabijačková dobrota připravená přesně podle vaší chuti.

Recept

Pečené vepřové koleno  Foto:

Pečené vepřové koleno na rozmarýnu

Čím potěšit tátu na Den otců? Pořádnou pečínkou! Upečte mu třeba vepřové koleno podle receptu šéfkuchaře Romana Pauluse, o který se podělil v nové kuchařce Muži sobě. A tu...
Připravila Klára Michalová

Videa

reklama

reklama