Odlehčené menu na celý týden

Odlehčené menu na celý týden Foto:
Odlehčené menu na celý týden
Foto: Thinkstock

Po vánočním "obžerství" si tělo samo žádá odlehčení. Pokud mu chcete vyhovět, připravili jsme pro vás menu na zdravé a lehké večeře na celý týden.

Právě nastává doba, kdy na nás ze všech médií začnou útočit zaručené dietní plány. Přitom stačí ke stravování přistupovat se zdravým selským rozumem. Omezit sacharidy, hlavně odpoledne a večer a vybírat si jídla, která obsahují kvalitní bílkoviny a hodně zeleniny.

Pro spoustu lidí je právě zelenina trochu problém, málokdo má v zimním období chuť na studené saláty. Pomoc je lehká – vsaďte na zeleninové polévky, třeba s přídavkem luštěnin.

K večeři se také hodí ryby, mořské plody nebo méně tučná masa – kuřecí nebo krůtí. Pokrmy také můžete oživit sýry a výše zmíněnými luštěninami, čočka nebo cizrna se hodí do polévek, ale i do salátů nebo jako příloha.

PONDĚLÍ:

Vynikajicí salát z čočky se hodí jako rychlá večeře a zbytek si můžete vzít druhý den do práce do krabičky.

Recept

Čočkový salát s rajčaty a koriandrem  Foto:

Čočkový salát s rajčaty a koriandrem

Vyzkoušejte snadný čočkový salát, který si můžete připravit s sebou do práce. Navíc je studený, takže si s ohříváním nemusíte lámat hlavu. Stačí si večer před spaním...

ÚTERÝ:

Losos sice patří mezi tučnější ryby, ale obsahuje tuky zdravé, které vaše tělo ocení. Jako přílohu zkuste bezlepkové rýžové nudle.

Recept

Losos s nudlemi a teriyaki omáčkou Foto:

Losos s nudlemi a teriyaki omáčkou

Chutná večeře připravená do půl hodinky není žádný problém. K takovým rychlovkám patří i tyto rýžové nudle s lososem a skvělou teriyaki omáčkou!

STŘEDA:

Houby mají všeobecně velmi nízkou energetickou hodnotu, proto se do odlehčeného jídelníčku skvěle hodí. Zkuste je zapéct s výtečnou sýrovou náplní.

Recept

Portobello s petrželovou ricottou a sýrem halloumi Foto:

Portobello s petrželovou ricottou a sýrem halloumi

Sýr Halloumi v žampionech a k tomu ještě s ricottou? Neuvěřitelně dobrá kombinace! Takovou večeři si rád připraví i leckterý milovník masa!

ČTVRTEK:

Pokud máte rádi mořské plody, klidně si je dopřejte. V této lákavé úpravě se spoustou bylinek si na nich určitě pochutnáte.

Recept

Chimichurri krevety Foto:

Chimichurri krevety

Omáčka chimichurri je původem z Argentiny. Skvěle se hodí k hovězímu masu, grilované rybě, ale dnes ji pro vás máme v kombinaci s krevetami. Neodoláte!

PÁTEK:

Zeleninová polévka je v zimě vždy dobrý nápad. Abyste po ní nedostali hned hlad, přidejte těstoviny nebo luštěniny.

Recept

Italská Orzo polévka s rajčaty a špenátem Foto:

Italská orzo polévka s rajčaty a špenátem

Tato polévka je to pravé pro vegetariány. Díky těstovinové rýži orzo navíc skvěle zasytí!

SOBOTA:

Vyzkoušejte nevšední recept na přípravu květáku. Upečte ho celý, s voňavým kořením a lahodnou omáčkou.

Recept

Celý pečený květák  Foto:

Celý pečený květák

Recepty, kde se květák připravuje vcelku, najdete i ve starých českých kuchařkách. Obvykle se ale vařil a podával přelitý máslem a posypaný strouhankou nebo sýrem....

NEDĚLE:

Kuřecí prsa jsou velmi málo tučná a často kvůli tomu bývají suchá. Pokud je ale dobře namarinujete a připravíte je v této rychlé úpravě, zachovají si šťavnatost.

Recept

Blýskavé kuřecí špízy se zeleninou a jasmínovou rýží Foto:

Blýskavé kuřecí špízy se zeleninou a jasmínovou rýží

Všechny děti mají asi nejradši maso, které dospělým připadá naprosto nezajímavé – třeba kuřecí prsní řízky. Protože mám děti tři, vymyslela jsem za ta léta mnoho...

Připravila Klára Michalová

Videa

reklama

reklama