Speciály

Odlehčené menu na celý týden

Po vánočním "obžerství" si tělo samo žádá odlehčení. Pokud mu chcete vyhovět, připravili jsme pro vás menu na zdravé a lehké večeře na celý týden.

Právě nastává doba, kdy na nás ze všech médií začnou útočit zaručené dietní plány. Přitom stačí ke stravování přistupovat se zdravým selským rozumem. Omezit sacharidy, hlavně odpoledne a večer a vybírat si jídla, která obsahují kvalitní bílkoviny a hodně zeleniny.

Pro spoustu lidí je právě zelenina trochu problém, málokdo má v zimním období chuť na studené saláty. Pomoc je lehká – vsaďte na zeleninové polévky, třeba s přídavkem luštěnin.

K večeři se také hodí ryby, mořské plody nebo méně tučná masa – kuřecí nebo krůtí. Pokrmy také můžete oživit sýry a výše zmíněnými luštěninami, čočka nebo cizrna se hodí do polévek, ale i do salátů nebo jako příloha.

PONDĚLÍ:

Vynikajicí salát z čočky se hodí jako rychlá večeře a zbytek si můžete vzít druhý den do práce do krabičky.

ÚTERÝ:

Losos sice patří mezi tučnější ryby, ale obsahuje tuky zdravé, které vaše tělo ocení. Jako přílohu zkuste bezlepkové rýžové nudle.

STŘEDA:

Houby mají všeobecně velmi nízkou energetickou hodnotu, proto se do odlehčeného jídelníčku skvěle hodí. Zkuste je zapéct s výtečnou sýrovou náplní.

ČTVRTEK:

Pokud máte rádi mořské plody, klidně si je dopřejte. V této lákavé úpravě se spoustou bylinek si na nich určitě pochutnáte.

PÁTEK:

Zeleninová polévka je v zimě vždy dobrý nápad. Abyste po ní nedostali hned hlad, přidejte těstoviny nebo luštěniny.

SOBOTA:

Vyzkoušejte nevšední recept na přípravu květáku. Upečte ho celý, s voňavým kořením a lahodnou omáčkou.

NEDĚLE:

Kuřecí prsa jsou velmi málo tučná a často kvůli tomu bývají suchá. Pokud je ale dobře namarinujete a připravíte je v této rychlé úpravě, zachovají si šťavnatost.

Připravila Klára Michalová

Recepty