Nové krásné kuchařky pod stromeček

Nové krásné kuchařky pod stromeček

BJUKITCHEN: KUCHAŘKA PRO ŠŤASTNÉ VAŘENÍ (BJUKITCHEN)

Bára Karpíšková

Dlouho očekávaná prvotina zcestovalé absolventky hotelové školy a manželky Tomáše Karpíška, restauratéra a zakladatele sítě podniků Ambiente, není jenom kuchařkou, ale spíš knihou o vaření a jídle, autentickým záznamem Bářina kulinářského životního stylu a motta, že každodenní společné jídlo dělá šťastnější život.

Bjukitchen je plná receptů, kuchařských tipů, radosti a zajímavých tváří. Inspiruje a nabádá k tomu, abychom jedli doma, spolu, aby nás vaření bavilo a přinášelo nám potěšení. Je o celkovém přístupu k životu, s nímž je jídlo spojeno. „Při společném stolování nejde jen o to, jak nasytit žaludky, ale i o umění vychutnat si chvíle, kdy je lidem společně dobře,“ říká Bára Karpíšková a svou prvotinou to s výjimečnou lehkostí a stylem dokazuje. A dodává: „Výjimečnost receptů spočívá v nápadu, jak z běžného udělat dobré, ne v exkluzivních surovinách“.

MOJE SLADKÁ KUCHAŘKA (PRIMA FRESH)

76 ORIGINÁLNÍCH RECEPTŮ PRO RADOST Z PEČENÍ

Klára Michalová, Jitka Rákosníková

Upekli jsme pro vás první knihu z edice Prima Fresh. Je plná báječných receptů na české i světové dorty, koláče a moučníky, pečené i nepečené, nechybí ani cukroví a kapitola Manuál, která vás provede všemi zákrutami sladkého pečení.

Neobvyklou, ale nadmíru praktickou stránkou kuchařky je uvádění receptů v klasických hmotnostních mírách a zároveň ve stále oblíbenějším „hrníčkovém“ módu, který používá především americká a australská kuchyně. Díky takto sepsaným receptům a přidaným prázdným stránkám pro vlastní poznámky je to kuchařka jednoduše pro každého, milovníky cukroví, začínající pekařky, pokročilé nadšence i profesionální babičky.

Publikace obsahuje 76 receptů a je řazená do 5 kapitol: Dorty, Česká klasika, Světové hity, Nepečené dezerty a Cukroví. Poslední kapitolu Manuál tvoří praktický přehled druhů těst, náplní, krémů a polev, které se pak dají kreativně kombinovat.

PRAŽSKÁ KUCHAŘKA (PRAKUL PRODUCTION)

Roman Vaněk

Doposud nejrozsáhlejší publikace autora kuchařských bestsellerů Romana Vaňka z dílny Pražského kulinářského institutu. Na téměř 700 stranách se 700 fotografiemi předního českého fotografa Tomáše Berana najdete 90 příběhů a 50 receptů restaurací, včetně jídelních lístků významných státních návštěv a pokrmů z Pražského Hradu. Roman Vaněk otevírá v této nádherné, reprezentativní publikaci pomyslné dveře do gastronomické metropole, jakou Praha v prvních desetiletích minulého století byla a jakou se zase pomalu stává. Díky talentovaným šéfkuchařůmi gastronomickým vizionářům, jako je autor knihy.

POHODA V KUCHYNI (MLD PUBLISHING)

VAŘTE KLASIKU S LÁSKOU A CHUTÍ

Jamie Oliver

Tahle nádherná knížka obsahuje bez jakýchkoliv pochyb Jamieho nejluxusnější, nejlepší, úplně nová a zajímavá jídla, která jsou v pravém slova smyslu také pohodová.

Jak říká Jamie „Pro mě je pohodové domácí jídlo prostě opravdu dobré a dobře uvařené, ať tím či oním způsobem. Nic víc a nic míň.“

Kuchařské knihy s poctivými a spolehlivými recepty píše Jamie už 15 let, ale teď by vás rád vzal o úroveň výš, na pomyslný x-tý stupeň. Receptům tady věnuje větší prostor a vypnul své obvyklé editační pomůcky, takže se může rozpovídat o všech těch poněkud excentrických, mírně ujetých detailech a přidat spoustu různých dalších pokeců a informací.

“Doufám, že se vám to bude líbit, protože ačkoliv jsem opravdu hrdý na všechny recepty samotné, je u nich navíc spousta různých zvláštností, detailů a občas i úplných šíleností, takže si budete moct vytvářet svoje vlastní pohodová jídla, která budou mít extra šmrnc. Je to o tom, že chci, aby byla opravdu dokonalá tak, aby z nich kámošům spadla čelist a vaše děcka se pohádala o ty nejlepší kousky,” uvádí v knize Jamie.

MOJE SKVĚLÉ RECEPTY Z FRANCOUZSKÉHO BISTRA (SLOVART)

Anne-Katrin Weberová

Rodem Němka, ale srdcem, duší a hlavně žaludkem Francouzka… Autorka půvabné knížky plné skvělých tradičních i nových receptů, které mají ve francouzské gastronomii vyhrazené stejně pevné místo jako v srdcích hostů pravých francouzských bister, umí o zvoleném tématu skvěle vyprávět. Recepty tak doprovází příběhy a historkami, které vás přenesou na „místo činu“, i když sedíte pohodlně doma v křesle. Ale dlouho sedět nevydržíte, recepty vás brzo přinutí přemístit se ke sporáku a proměnit vaši kuchyni… ve francouzské bistro. Recepty, které jsou podle slov autorky „svůdné, ale přitom jednoduché a dobře připravené“ není obtížné zvládnout i doma a to v relativně krátkém čase. Vždyť název bistro prý pochází od ruských vojáků, kteří po francouzské obsluze vyžadovali nejen dobrou krmi, ale i rychlost.

LÁSKOMINY (SMART PRESS)

JEDLÉ I KREATIVNÍ DÁRKY A SKVĚLÉ RECEPTY NA CELÝ ROK

Denisa Bartošová

Udělejte svým milovaným radost dárkem s příběhem. Takovým, který je s láskou ručně vyrobený, krásně zabalený a navíc se dá sníst. A nebo darujte samotnou knihu plnou návodů na nazdobené dobroty a inspirace pro tvoření.

Druhá kniha Denisy Bartošové – autorky, která je svou kreativitou a nenechavýma rukama pověstná, by neměla chybět všem těm, kterým není líno vdechnout dobrým nápadům život. Denisa vám pomocí podrobných postupů pomůže vytvořit věci, na které byste si sami možná netroufli, a to za pár chvil i za pár kaček! Nechte promluvit své tvořivé já a darujte blízkým nebo sami sobě ručně vyrobené láskominy!

Předchozí díl knihy Láska prochází kuchyní vyhrál cenu o nejkrásnější kuchařku na světě.

Více informací o knize najdete na: MojeLaskominy.cz.

ŠTĚSTÍ Z KUCHYNĚ (NOW PRODUCTIONS)

Karolína, domácí kuchařka

Tato kniha navazuje na první, velice úspěšnou, kuchařku Karolíny Kamberské – Karolína, domácí kuchařka – i na její stejnojmenný populární pořad na TV Prima. Šest přehledných kapitol nabízí prověřená a nápaditá jídla pro všední i sváteční den a různé životní situace. Jídlo je pro Karolínu jistotou, která přináší do života radost – a to i tehdy, když na vás jinak dopadá hromada starostí. Proto tuto kuchařku nazvala příznačně Štěstí z kuchyně.

Inspiraci pro své recepty Karolína hledá nejčastěji v tradiční české kuchyni, ráda vychází z kuchařek z období první republiky, rozhlíží se ale i po kuchyních našich sousedů a pro nápady se občas vypraví i dál, hlavně na jih, který na nás Středoevropany působí tak blahodárně... Tradiční recepty ráda přetváří do lehčí a moderní podoby, ale vždy s respektem k jejich kouzlu. Karolíniny recepty jsou přehledné, jednoduché a praktické, a jsou tak lákavou inspirací pro zkušené i začínající domácí kuchařky i kuchaře.

VAŘÍME S DĚTMI PRO DĚTI (SMART PRESS)

PRO MAMINKY A DĚTI OD TŘÍ DO DESETI LET

Petra Novotná

Kuchařka je skvělou inspirací pro všechny maminky, které rády vaří svým dětem originální, chutná a zdravá jídla, a také pro všechny ty, které rády tráví čas s dětmi v kuchyni a krůček po krůčku je učí, jak zacházet s vařečkou a dalším kuchyňským náčiním. Grafička, fotografka, ale hlavně máma Petra napsala kuchařku jak pro maminky, tak pro děti.Každý recept obsahuje seznam surovin, podrobně popsaný postup i povídání o hlavní surovině daného pokrmu, které můžete vašim dětem v průběhu vaření nebo před ním předčítat. Také úvody jsou psány tak, aby přilákaly pozornost vašich nejmenších. Půvabná knížka, která udělá radost a službu nejen avizovaným maminkám a dětem, ale i babičkám a všem, kdo mají péči o děti „v popisu práce“.

MOJE DOMÁCÍ KUCHYNĚ (SEVRUGA)

Zdeněk Pohlreich

Nejčastější otázka, kterou Zdeněk Pohlreich dostává, zní, jestli doma vaří? „Ano, vařím a rád, i když jako každý mám několik jídel, která vařím pořád dokola.“ Ta nejoblíbenější předkládá v nové kuchařce Moje domácí kuchyně. Nechá vás nahlédnout nejen pod pokličku, ale i do svého soukromí.

Kniha v pevné vazbě obsahuje 72 nápaditých receptů pro každý den od snídaně po večeři z běžně dostupných surovin s moderními fotografiemi. Doplňují je privátní fotografie, ke kterým sepsal několik vět o tom, jak žije, co má rád a o čem pro něj život vlastně je. Součástí je obrázkový obsah s QR kódem pro snadné načtení nákupního seznamu chytrým telefonem.

„Pojďte vařit se mnou, je to snadné a zábavné,“ zve Zdeněk Pohlreich.

UMĚNÍ FRANCOUZSKÉ KUCHYNĚ (JOTA)

KNIHA DRUHÁ

Julia Childová, Simone Becková

Pokračování světoznámé bible kulinářského umění, základní příručky všech milovníků francouzské kuchyně. Julia Childová a Simone Becková přicházejí s pokračováním svého klasického díla, jehož se v Americe prodalo více než milion výtisků.

Po vydání dnes velmi uznávané první knihy pilně pokračovaly v práci, bádaly a zkoušely další recepty klasických jídel i francouzské regionální speciality – vařily, radily se, ochutnávaly, zdokonalovaly. Svoje objevy a poznatky sepsaly do druhého svazku brilantní sbírky receptů, které jednak rozšíří váš kulinářský repertoár, ale hlavně vám umožní postoupit na vyšší úroveň ve studiu umění francouzské kuchyně. Druhá kniha je určena lidem, kteří budou chtít za použití běžných surovin a v běžně vybavené kuchyni okusit nebo si nostalgicky připomenout jedinečné příchutě a vůně Francie – oběd ve venkovské hospůdce v Provence či večer v noblesní pařížské restauraci.

HOJNOST (SLOVART)

Yotam Ottolenghi

Světově proslulý šéfkuchař a autor, působící především v Londýně ve své slavné eponymní restauraci, oslovuje nyní i české čtenáře prostřednictvím jedné ze svých nejslavnějších knih. Jeruzalémský rodák je v širším slova smyslu dítě Středomoří a díky jeho receptům zcela jistě posunete svůj úhel pohledu na kuchyni, v níž vládne maso – Ottolenghi totiž přináší neskutečné recepty na přípravu zeleniny. Kniha vychází z Ottolenghiho kultovních vegetariánských sloupků, psaných pro slavný deník The Guardian a stačila už se stát jednou ze skutečných biblí bezmasé kuchyně – kterou ale pro její inovativnost a styl (pro autora ostatně příslovečné) zbožňují i „masožrouti“. A pokud chcete Yotama zažít v akci, podívejte se na TV Paprika, kde právě běží dva jeho pořady.

LAHODNĚ S ELLOU (OMEGA)

ÚŽASNÉ PŘÍSADY A NEUVĚŘITELNÁ JÍDLA, KTERÉ BUDE VAŠE TĚLO MILOVAT

Ella Woodward

Lahodně s Ellou je zcela revoluční kuchařka. Je určena pro všechny, kteří se rádi dobře a zdravě najedí. Najdete v ní řadu výborných dezertů, rychlých jídel do ruky, lahodných dipů, pestrých salátů a samozřejmě lehkých hlavních jídel. Pokrmy z nich jsou jednoduché na přípravu a hlavně chutné. Příznivce zdravého životního stylu tak potěší přes sto originálních a zdravých receptů zpracovaných krok po kroku.

Filozofie Elly je vařit úžasná jídla, která si vaše tělo prostě zamiluje. Inspiraci Ella čerpá ze svých vlastních zkušeností a poznatků, které jí pomohly ke zlepšení zdraví. O tuto unikátní knihu byl mezi vyznavači zdravého životního stylu takový zájem, že v rodné Británii vyšlo již šest dotisků, v Čechách právě vyšlo druhé vydání.

PEKAŘSKÝ UČEŇ (KITCHENART)

UMĚNÍ DOKONALÉHO CHLEBA

Peter Reinhart

Pokud má domácí pečení chleba svého proroka, je jím právě Peter Reinhart – na tom se shodují nejen odborníci, ale i jiní autoři, zabývající se právě pečením chleba. A to už je co říct! Koneckonců Peter Reinhart stojí v čele šiku řemeslných pekařů už více než 15 let. Své recepty a techniky neustále vylepšuje na své nikdy nekončící cestě za skvělým chlebem.

V knize Pekařský učeň sdílí Peter své poslední chlebové objevy, ke kterým dospěl při svých studiích v boulangeriích severní Francie a během času stráveného v kuchyni kulinářské akademie se svými studenty. Učte se spolu s ním od nejlepších pařížských pekařů, jako jsou například Lionel Poilâne a Phillippe Gosselin, jejichž pain à l’ancienne přinesl do oboru výroby baget opravdovou revoluci. Pak se zařaďte po bok jeho studentů a projděte spolu s ním 12 kroků při výrobě chleba. Jasné a jednoznačné instrukce jsou doplněny spoustou názorných fotografií. Absolutní nezbytnost pro všechny domácí pekaře!

DNES NEPEČU! (SLOVART)

PŘES 200 DEZERTŮ, KTERÉ PŘIPRAVÍTE BEZ TROUBY

Pavlína Berzsiová

Zkušená profesionální cukrářka Pavlína Berzsiová se po mimořádném úspěchu své Velké domácí cukrářky rozhodla potěšit milovníky sladkostí zásobou tipů na nepečené dobroty. V knize najdete recepty na slavné, zajímavé i zapomenuté kousky, jako jsou například eton mess, trifle, kávová panna cotta, rajský dezert nebo posvícenské hnětýnky.

Dopřejte si se svými blízkými ve sváteční dny nápadité nepečené sladké snídaňové dobroty, na výlet si místo obvyklé tatranky připravte třeba dortíčky do skleničky, obdarujte nepečenými jedlými dárky kamarády, udělejte si rodinnou oslavu s velkolepým nepečeným ořechovým dortem s likérem nebo s čokoládovými lanýži pro oslavence, vyberte si z receptů zábavná překvapení na dětskou párty, před Vánoci nezapomeňte nalistovat kapitolou „Co nepeču s kamarádkami“… Příležitostí, při kterých se vám nová kuchařka Pavlíny Berzsiové stane nepostradatelným pomocníkem a zdrojem inspirace, je opravdu nespočet!

EASY WEEKENDS (MLADÁ FRONTA)

SNADNÉ VÍKENDOVÉ VAŘENÍ NA CELÝ ROK

David Skokan, ed. Jana Vašáková

Hledáte inspiraci na snadné a zároveň sezonní pokrmy na víkendový stůl? Řešíte, co uvařit, aby si pochutnala celá rodina? Pak vám přijde k chuti knížka od kuchaře a foodstylisty časopisu F.O.O.D. Davida Skokana.

Od jara až do zimy vám bude průvodcem surovinami pro dané období a zároveň vám představí více než 90 vyzkoušených receptů nejen na víkend. Pokud chcete podpořit muže, aby trávil více času v kuchyni, tato kuchařská kniha může být dobrým začátkem :) Mužská jízda v kuchyni může začít…

SLADKÝ ŽIVOT BEZ LEPKU (SLOVART)

Alžběta Švorcová

Nejen lidé trpící celiakií (chronickým onemocněním sliznice tenkého střeva způsobeným přecitlivělostí na lepek), ale všichni, kteří se z nejrůznějších důvodů vyhýbají lepku v potravinách, najdou v této novince vítanou dávku inspirace.

Autorka na více než 180 stranách přináší osvědčené recepty na domácí bezlepkové koláče, dorty, dezerty a slané pečivo. Podle pečlivě sestavených postupů si každý může snadno připravit bezlepkové sladkosti z piškotového, křehkého, listového i kynutého těsta, dorty, muffiny, cukroví, sušenky, slané koláče i nepečené dezerty, které nejen krásně vypadají, ale také skvěle chutnají. Lepku prosté dobroty, třeba jablkové řezy s karamelovým krémem, citronový dort, strouhané tvarohové řezy, ořechové tyčinky, minikremrole s nivou nebo griliášové kostky, zpestří jídelníček i těm, kdo nedají dopustit na koláče z klasické mouky.

SLADKÁ RAWMANCE (SWEET SECRET OF RAW)

Veronika Klamtová

Autorka knihy prozradila tajemství sladké raw kuchyně a představila recepty, které se osvědčily v její cukrárně. Kuchařka obsahuje šedesát detailních postupů přípravy báječných zákusků doplněných fotografiemi Aleny Hrbkové. Najdete v ní slavnostní dorty, pestré snídaně, malé dezerty a čokoládové variace. Nechybí autorčiny rady a vtipné příběhy o tom, jak jednotlivé dobroty vznikaly.

„Ráda přetvářím klasické zákusky na chuťově bohatší, a přitom zdravější raw dezerty. Věřím, že Sladká rawmance si najde své příznivce. Chtěla bych je inspirovat k tomu, aby si osvojili základní postupy přípravy a vymýšleli vlastní variace,“ usmívá se Veronika a dodává: „Myslela jsem také na děti, v knize najdete tipy na školní svačiny, dorty ideální na dětskou oslavu nebo oblíbené čokoládové sušenky.“

Kniha může sloužit jako originální vánoční dárek. Koupíte ji na stránkách www.rawkucharka.cz nebo v cukrárně Sweet Secret of raw (Rumunská 25, Praha 2), v restauraci Secret of raw (Seifertova 13) a u partnerských podniků Secret of raw.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty