Naučte se párovat potraviny pro lepší chuť i pro zdraví

Párování potravin  Foto:
Párování potravin
Foto: Thinkstock

Chytrou kombinací potravin docílíme dokonalého spojení, které zvýší blahodárný účinek jídla na naše zdraví. Nejen lidé fungují lépe v páru…

Luštěniny a zelenina

Luštěniny obsahují hodně železa. Železo rostlinného původu ale tělo špatně vstřebává. Můžete mu pomoci přidáním zeleniny s vysokým obsahem vitaminu C, jako je například paprika nebo listová zelenina. Vyzkoušejte čočkový salát s paprikou. Uvařenou červenou nebo hnědou čočku nechte dobře okapat, ještě teplou smíchejte s rozetřeným česnekem a trochou soli, zakápněte olivovým olejem a balzamikovým octem a nechte odstát. Přidejte na kostičky nakrájenou červenou nebo žlutou papriku, přepůlená cherry rajčátka a trochu na kostky nakrájené salátové okurky. Posypte jarní cibulkou nebo čerstvou bazalkou, eventuálně kostičkami sýru Feta.

Párování potravin 2 Foto:

Párování potravin 3 Foto:

Rajčata a olivový olej

Rajčata mají jedinečný výživový profil, obzvláště ta letní, která zrála na slunci. Obsahují vitamin C, vitamin A, draslík a lykopen. Lykopen dává rajčatům krásnou červenou barvu, ale také silné antioxidační působení. Výzkumy potvrzují, že snižuje riziko určitých druhů rakoviny, kardiovaskulárních onemocnění a chrání pokožku před sluncem. V neutralizaci škodlivých volných radikálů je dvakrát účinnější než beta-karoten a dokonce desetkrát účinnější než vitamin E. Využitelnost lykopenu v organismu se zvyšuje tepelnou úpravou a přidáním oleje. Proto jsou ideálním letním obědem integrální těstoviny s rajčatovou omáčkou, kterou připravíte podušením čerstvých rajčat na olivovém oleji a česneku.

Maso a bylinky

Při pečení masa, ale také při jeho trávení dochází k potenciálně škodlivým chemickým reakcím a pochodům, které bývají spojovány s ucpáváním cév a vznikem některých druhů rakoviny. Výzkumy ukazují, že přidáním bylinek do pokrmů z masa lze tyto nebezpečné procesy neutralizovat. Nejúčinnější je v tomto ohledu kyselina rozmarýnová, jejíž antioxidační aktivita je mnohem silnější než u vitaminu E. Kromě rozmarýnu ji nalezneme také v šalvěji, tymiánu, mátě, saturejce, petrželi a meduňce. Proto se chopte bylinek, marinujte, pečte, dochucujte ... a jako digestiv si dejte mojito nebo meduňkový čaj.

Párování potravin 4 Foto:

Víno a ryby

Italští vědci nedávno zjistili, že ženy, které si každý den dávají skleničku vína, mají vyšší hladinu omega-3 mastných kyselin v organismu. Předpokládá se, že právě víno zvyšuje absorbci omega-3 mastných kyselin z lososů, sardinek nebo pstruhů. Proto každou rybí hostinu zakončete trochou kvalitního vína.

Párování potravin 5 Foto:

Autor: Ester Brožová

Videa

reklama

reklama