Na pečení připraveni! Co všechno byste měli doma mít?

Na pečení připraveni! Co všechno byste měli doma mít? Foto:
Na pečení připraveni! Co všechno byste měli doma mít?
Foto: Thinkstock

Upéct něco dobrého není nic složitého. Potřebujete čas, trochu trpělivosti, hodně pečlivosti a dobře zásobenou domácnost, aby vás ve chvíli inspirace nemohlo nic zastavit. Projděte si seznam základních surovin, které by správnému pekaři nebo cukráři neměly doma chybět.

Ve spíži

Bílá pšeničná mouka, polohrubá a hladká: Základ třených, máslových, piškotových i kynutých těst. Marná sláva, z žádné jiné není těsto tak nadýchané! S úspěchem ji lze kombinovat s jakoukoli celozrnnou moukou, např. špaldovou nebo ovesnou. Pro lehčí a zdravější pečení je dobré doma mít alespoň jeden druh mouky bezlepkové – kaštanovou, rýžovou hladkou, speciální směsi (např. Jizerka nebo Schӓr).

Sůl: Bez špetky soli se žádné pečení neobejde.

Kypřicí prášek do pečiva: Díky němu těsto získá lehkost, načechranost a křehkost. Dejte přednost těm, které neobsahují fosfáty.

Jedlá soda: Kypřidlo, které může u těst obsahujících kyseliny (citronovou šťávu, kefír, ocet) nahradit prášek do pečiva.

Na pečení připraveni! Co všechno byste měli doma mít? 2 Foto:

Sušené droždí: Kynuté těsto je pekařský zázrak. Je rychle hotové a zasytí zástupy. Koláče na plech, ovocné knedlíky, lívance, koblížky, houstičky… Sáček sušeného droždí vás zachrání ve chvíli, kdy čerstvé nemáte.

Krupicový cukr: Pokud jde o třená a piškotová těsta, kde se „směs šlehá do pěny“, není nad starý dobrý bílý cukr. U většiny receptů lze však s úspěchem nahradit cukrem třtinovým, medem nebo slady.

Moučkový cukr: Je jemný a zpravidla obsahuje malé množství škrobu. Díky tomu se dobře hodí na výrobu pusinek. Krásně popráší čerstvě upečený koláč, dochutí šlehačku či krém, je základem různých polev.

Čokoláda na vaření: Královna sladké kuchyně. Vhodná na nepečené i pečené dezerty, polevy, krémy, fondue. Kupujte tu nejkvalitnější s vysokým obsahem kakaa.

Recept

Linecký koláč s hruškami a marcipánem  Foto:

Linecký koláč s hruškami a marcipánem

Vyzkoušejte tento lahodný podzimní koláč z lineckého těsta. Kromě šťavnatých hrušek mu dodá skvělou chuť i vrstva marcipánu a meruňková poleva s rumem.

Kakaový prášek: Krásně voní a dezertům dodává provokativní hořkost. Využívá se podobně jako čokoláda. Některá těsta se díky němu obejdou bez mouky. Mohou se jím poprášit čokoládové dorty, obalují se v něm čokoládové lanýže. 

Vanilkový extrakt: Vanilka je základním kořením sladkých jídel. Její hřejivá a uklidňující vůně se dokonale snoubí s krémy, koláči i ovocem. Na expresní použití si kupte vanilkový cukr v sáčcích nebo vanilkový extrakt. Pokud máte více času, použijte dřeň z vanilkových lusků – voní ještě lépe a drobná zrníčka půvabně dozdobí těsta i krémy.

Skořice: Naprostá nezbytnost v jablečných pokrmech a perníkových těstech, ale hodí se také do makových a švestkových náplní.

Sezonní zralé ovoce: Jablka, hrušky, broskve, meruňky, švestky, rebarbora, jahody, maliny, rybíz, ostružiny, borůvky. Jsou porcí zdraví navíc a nabízejí nespočet možností využití.

Recept

Zdravější cukroví nejen pro děti Foto:

Zdravější cukroví nejen pro děti

Cukroví jde pojmout i zdravě a tyto kuličky z ovesných vloček jsou toho důkazem.

Sušené ovoce: Rozinky! Ale také brusinky, datle, fíky, meruňky… Díky nim můžete použít do těsta méně cukru.

Kukuřičný nebo bramborový škrob: Zjemňuje těsta, zahušťuje ovocné omáčky, je základem krémů.

Želatina v plátcích nebo prášku: Má téměř nekonečnou trvanlivost, proto může trpělivě čekat na svoji příležitost zpevnit lehké jogurtové nebo smetanové dezerty.

Rostlinný olej: Tuk zvláčňuje těsto a dodává mu chuť. Použijte kvalitní slunečnicový, řepkový, kokosový, ořechový nebo olivový.

Na pečení připraveni! Co všechno byste měli doma mít? 3 Foto:

Lednička

Vejce: Před pečením by měla být alespoň půl hodiny v pokojové teplotě. Pokud budete oddělovat bílky od žloutků, udělejte to hned po vytažení z ledničky, jde to snáz, než když zteplají. Pro většinu receptů je vhodná velikost M.

Máslo: Všichni se snažíme jíst zdravě, ale nezaměnitelná chuť a vůně másla svádí k občasnému hříchu. Křehké těsto, drobenka, tarte tatin, krémy….

Mléko: Součást těst, krémů, náplní. Kromě kravského můžete ve většině receptů použít i rostlinné.

Marmeláda: Může být náplní i glazurou. Na pečení je podle nás nejlepší meruňková a višňová.

Jogurt, kefír, tvaroh, zakysaná smetana: Zakysané mléčné výrobky jsou skvělé do těsta, na náplně, jako doplněk hotových pokrmů.

Recept

Nektarinkový koláč z jogurtového těsta  Foto:

Nektarinkový koláč z jogurtového těsta

Jednoduchý nedělní moučník k odpolední kávě, perfektní když chvátáte nebo jste pekař začátečník. Jogurtové těsto je notoricky známé, kombinace nektarinek s křupavými...

Citrony: Trocha citronové kůry osvěží chuť těsta i náplně. Citronová šťáva smíchaná s mlékem nahradí v receptech kefír.

Mrazák

Mandle, ořechy, mák: Mají tendenci rychle žluknout, proto je pro ně mrazák ideální. Navíc, mražené ořechy a mandle jdou mnohem snáz umlít.

Ovoce: Borůvky, maliny, jahody – připomenutí léta i uprostřed zimy!

Listové těsto: Skvělý parťák zaměstnané ženy. Mnoho možností použití. A chutná všem.

Připravila Ester Brožová

Videa

reklama

reklama