Lži a mýty o tom, co jíme

Lži a mýty o tom, co jíme Foto:
Lži a mýty o tom, co jíme
Foto: Thinkstock

Také se vám při pohledu na zdejší recepty sbíhají sliny, ale hned vám v hlavě zazní varování, že by některé z nich mohly být smrtelným hříchem na vašem zdraví? Kniha Allana Levinovitze „Lži a mýty o tom, co jíme“ (GRADA 2015) vás možná zbaví pocitů viny.

Nedávno jsem nevěřícně sledovala emotivní dokument „Cukr-blog“ o zabijáckém cukru. Přestože se snažím stravovat zdravě, nemám ráda dogmatický fanatismus – na protest jsem okamžitě zhltla půlku tabulky hořké čokolády. Nedlouho poté mě v jednom ženském časopise potěšil rozhovor s vyznavačkou zdravého životního stylu a vegetariánkou Helenou Houdovou. Když občas dostane chuť na jídlo nezapadající do jejího stravovacího konceptu, jednoduše si ho požehná a bez výčitek si na něm pochutná. Není divu, že mě nadchla anotace knihy amerického profesora religionistiky Allana Levinovitze „Lži a mýty o tom, co jíme“ s podtitulem Pravda o soli, cukru, tuku a především lepku. 

Píše se v ní: „Pravda o tom, co jíme, není příliš romantická. Žádní stravovací démoni nebo zázračné léčby neexistují. Žádná rajská minulost nikdy nebyla – ani ušlechtilí divoši, zázračné elixíry, dokonce ani žádná pořádná dieta. Démony jsou výživoví poradci a panikáři, kteří vás nakazí svou úzkostí, neustálým objevováním nových toxinů a skrytých zabijáků, načež vám nabídnou rady, jak vás zachrání ze stravovacího pekla, které oni sami vytvořili…“

Lži a mýty o tom, co jíme 2 Foto:

Asi jen málo lidí bude četba knihy svádět ke každodenní konzumaci štangle uheráku, tácu chlebíčků a limonád plných cukru, ale mnohým nejspíš vrátí odvahu k tomu, aby postupně vyzkoušeli všechny "prima" pokrmy.

Článek

Nové kuchařky pod stromeček  Foto:

Nové krásné kuchařky pod stromeček

Předvánoční nabídka kuchařských knih je každoročně bohatá a my jsme pro vás vybrali ty nejkrásnější, ve kterých každý milovník dobrého jídla najde velkou porci inspirace.

Jak jíst bez výčitek

Z lidí, kteří rádi jedí, může přečtení historických faktů o vývoji záporných postojů k soli, cukru, tuku a lepku alespoň trochu sejmout pocit hříchu a úzkosti z toho, že tyto moderní „ničitele“ nezvládli ze svého jídelníčku vykázat trvale.

Lži a mýty o tom, co jíme 3 Foto:

Kniha jistě povede i k řadě zajímavých polemik, protože autorova rétorika je místy podobná jazyku hlasatelů striktních a plamenných pravd o zdraví.

Ale jeho doporučení stravovat se ve „čtvrté dimenzi“ zní sympaticky: důležité je věnovat jídlu čas, lásku a pozornost, a přestat se zbytečně stresovat tím, co všechno bychom měli a neměli jíst.

Asi jen málo lidí bude četba knihy svádět ke každodenní konzumaci štangle uheráku, tácu chlebíčků a limonád plných cukru, ale mnohým nejspíš vrátí odvahu k tomu, aby postupně vyzkoušeli všechny „prima“ pokrmy a pochutnali si na nich pomalu, s radostí, plnou soustředěností a bez výčitek.

Autor: Jana Šulistová

Videa

reklama

reklama