Pečená jablka s citronovým sorbetem a švestkovou omáčkou

Pokud chcete opravdu okouzlit dezertem, je tento recept ten pravý. Pečená jablka, lahodný sorbet a dokonalá švestková omáčka potěší chuťové buňky i duši.
Jablka omyjeme a nakrájíme na kolečka silná 5 mm. Do pánve dáme máslo, rozehřejeme ho, přidáme jablka a opékáme dozlatohněda. Potom je jemně pocukrujeme a pokapeme calvadosem.
Citronový sorbet: V kastrolu vaříme asi 10 minut sirup z vody a krystalového cukru. Necháme ho vychladnout, přidáme citronovou šťávu a kůru i moučkový cukr a dobře rozmícháme. Přelijeme do nerezové nádoby a uložíme do mrazáku. Každé tři hodiny promícháme a uděláme to nejméně třikrát, jen tak bude možné sorbet nabírat, jinak ztvrdne na kámen.
Na švestkovou omáčku: Všechny suroviny dáme do hrnce a na mírném ohni za občasného zamíchání vaříme asi 30 minut, dokud nevznikne hladká omáčka. Je-li směs příliš hustá, přilijeme čistou vodu.
ZELENINA, MOJE LÁSKA
Marcel Ihnačák
V nové kuchařce šéfkuchaře Marcela Ihnačáka se spolu s ním zamilujete do zeleniny.
Kapitoly věnované jejím jednotlivým druhům přesvědčí i ty nejzarytější odpůrce zeleniny, aby ochutnali nádherné výtvory z cukety, lilku, chřestu, fazolek, rajčat, papriky nebo brokolice. Nechybí ani slovenská (a vlastně i česká) klasika jako zelí a brambory, které Marcel Ihnačák představuje netradičním, zato inspirativním způsobem.
Zkrátka nepřijdou ani milovníci masa, ryb a plodů moře.
Bonusem jsou čtyři kapitoly věnované ovoci – s návody, jak ho lze připravit nasladko i naslano.
Recepty doplňují Marcelovy tipy, triky a komentáře, které vám pomůžou zorientovat se na trhu či v obchodě nebo ulehčí vaření díky novým způsobům přípravy.
Vydalo nakladatelství Slovart, www.slovart.cz