Vyzkoušejte 3 nevšední recepty na křupavé hranolky z trouby

Perfektní hranolky z trouby  Foto:
Perfektní hranolky z trouby
Foto: L.A. CREATIVE FOOD

Hranolky jsou velmi oblíbená pochoutka nejen u dětí. Patří ovšem mezi ty méně zdravé pokrmy, proto se je snažíme víceméně omezovat. Ale víte, že existuje i mnohem zdravější úprava? Místo smažení můžete hranolky upéct v troubě!

A ještě lepší zpráva je, že hranolky nemusí být jen z brambor. I když je to klasika a děti s nimi asi potěšíte nejvíc, zkuste příště připravit například originální hranolky z kukuřičné polenty nebo kořeněné cuketové hranolky s parmazánem. Na těch si pochutnají všichni :)

Vyzkoušejte 3 nové recepty na křupavé hranolky:

Polentové hranolky  Foto:

Polentové hranolky

Polentové hranolky jsou perfektní alternativou k těm bramborovým a dají se perfektně dochutit – třeba sýrem. Je to skvělé pohoštění na dětskou párty, ale i dospělí je ocení jako perfektní přílohu k pečenému masu.

Polenta je vlastně kaše z kukuřičné mouky. Je typická pro Itálii, kde ji často podávají se svými výbornými sušenými salámy nebo houbami. Kukuřičná mouka je bezlepková a někdy se používá jako náhrada za klasickou mouku.

Suroviny:

• 100 g polenty

• 500 ml vody

• 1/2 lžičky soli

• 2 lžíce sezamových semínek

• 1 lžíce slunečnicových semínek

• 1 lžička sušeného oregana

• + můžete přidat oblíbený nastrouhaný sýr

Postup:

1. Z polenty uvařte hustou kaši. Vodu začněte zahřívat a vsypte do ní polentu. Míchejte pomocí metličky nebo vidličky. Pozor na hrudky. Přisypte slunečnicová semínka, sezam a koření (případně sýr, pokud chcete).

2. Kaši dejte do nízké obdélníkové misky a uhlaďte. Nechte zcela vychladnout. Nakrájejte ztuhlou polentu na špalíčky, podobné hranolkům. Vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem.

3. Pečte zhruba 30 minut na 180 stupňů, dokud nejsou hranolky křupavé. Perfektně chutnají třeba s domácím kečupem a vždy jsou lepší ještě teplé.

Perfektní hranolky z trouby

Techniku dokonalých hranolků zdokonalilo i několik současných kulinárních hvězd včetně Jamie Olivera. Cílem je zajistit perfektně křupavé a uvnitř vláčné hranolky, které nebudou nasáklé olejem. Trik? Brambory lehce předvařit a citlivě pracovat s termostatem trouby.

Perfektní hranolky z trouby  Foto:

Suroviny:

• 1 kg moučných brambor, nakrájených na buclaté hranolky

• olivový olej

• sůl

• případně další dochucovadla, jako je rozmarýn, česnek, paprika – podle vaší chuti

Postup:

1. Troubu předehřejte na 200 °C a dejte vařit velký hrnec s vodou. Jakmile voda začne vřít, osolte ji, přidejte hranolky a povařte je zhruba 4 minuty, aby byly ještě lehce nedovařené.

2. Hranolky sceďte a propláchněte studenou vodou, aby se přestaly vařit. Nechte je dobře osušit na utěrce a pak je v míse promíchejte s olejem a solí, případně dalšími dochucovadly.

3. Přesuňte je na plech lehce potřený olejem a pečte asi 15 minut. Plech vyjměte, hranolky promíchejte a pečte je ještě 10 minut. Pak troubu přepněte na gril a hranolky grilujte asi 5 minut, až krásně zezlátnou.

Pečené cuketové hranolky s parmazánem  Foto:

Pečené cuketové hranolky s parmazánem

Zvrchu křupavé a uvnitř vláčné... Tyhle báječné cuketové hranolky si budete připravovat znovu a znovu. Jsou skvělé jako příloha ke grilovanému masu, ale i jako samostatná chuťovka s oblíbeným jogurtovým dipem.

Pečené cuketové hranolky s parmazánem 2 Foto:

Suroviny:

• 4 mladé cukety, podélně rozčtvrcené

• 1/2 hrnku strouhaného parmazánu

• 1/2 lžičky sušeného tymiánu

• 1/2 lžičky sušeného oregana

• 1/2 lžičky sušené bazalky

• 1/4 lžičky sušeného granulovaného česneku

• vločková sůl

• čerstvě namletý černý pepř

• 2 lžíce olivového oleje

• 2 lžíce hladkolisté petržele, nasekané

Pečené cuketové hranolky s parmazánem 3 Foto:

Postup:

1. Rozehřejte troubu na 180 stupňů. Plech vymažte olejem a vyložte pečicím papírem.

2. V malé misce smíchejte parmazán, sušené bylinky, česnek, sůl a pepř.

3. Na plech rozložte cukety řeznou částí nahoru. Pokapejte olivovým olejem a zasypte paramazánovou směsí. Plech vložte do rozpálené trouby a pečte asi 15 minut, až budou cukety měkké. Poté zapněte gril na nejvyšší výkon a grilujte 2–3 minuty, až bude povrch pěkně křupavý.

4. Podávejte ihned, posypané čerstvou petrželí.

Připravila Klára Michalová

Foto: NaTaliřek.cz – Petra Novotná, L.A. CREATIVE FOOD, archiv

Článek

Brambory v hlavní roli Foto:

16x brambory v hlavní roli

Brambory jsou jednou ze základních surovin české kuchyně a není divu. Mají až neskutečně široké využití. Používají se jako příloha, ale i jako hlavní surovina. Hodí se do...
Videa

reklama

reklama

\n