Tajná pravidla mrazáku, která se vyplatí znát!

Tajná pravidla mrazáku Foto:
Tajná pravidla mrazáku
Foto: istockphoto.com

Nejlepší jídlo je bez debaty z čerstvých surovin. Ale ruku na srdce, kdo má dneska čas denně obíhat řezníky a farmáře, aby vyhověl takovému nároku? Mrazák je přítel, který nás nejednou vytáhne z bryndy. Když se k jeho obsahu budeme chovat pěkně a s respektem, z jeho pokladů bude pořádná hostina.

Pro začátek si připomeňme, že ke zmrazování čerstvých jídel jsou vhodné pouze mrazáky označené čtyřmi hvězdičkami. Jinak se dá do mrazáku “strčit” skoro cokoli, od masa, přes pečivo, bylinky nebo zeleninu. Pozor ale na pravidla mražení! Tady jsou:

1. Před zmrazováním nechte jídlo dokonale vychladnout. Uložením horkého nebo teplého jídla byste zvýšili vnitřní teplotu mrazáku, čímž by se nejen zpomalilo zmrazování, ale mohly by se znehodnotit i ostatní uložené potraviny.

2. Nejvíce užijete mikrotenové a zipové sáčky nebo potravinovou fólii. Vtip je v tom “vymačkat” z adepta na mrazení co nejvíce vzduchu, aby se na potravině nedělaly nevzhledné bledé skvrny nebo aby jídlo neoschlo.

3. Až budete lovit z útrob mrazáku balíčky, které postupně vypadají velice podobně, vzpomeňte si, že není od věci pořídit štítky, na které si poznamenáte obsah balíčku, datum a váhu nebo počet porcí.

Tajná pravidla mrazáku 2 Foto:

4. Pozor na alobal! S kyselými potravinami, jako jsou například rajčata nebo ovoce, reaguje. Navíc se může snadno protrhnout a příliš neuvidíte, co se ve stříbrném balíčku skrývá.

5. Mrazit zeleninu dá trochu víc práce, protože je potřeba ji cca 2 minuty předem blanšírovat. Zbavíte ji tak enzymů, které by postupně rozložily barvu, chuť i strukturu zmrazené zeleniny. Blanšírovanou, vychlazenou a osušenou zeleninu dejte do sáčku a teprve pak do mrazáku. 

Článek

Jak využít zásobníky na led  Foto:

7 chytrých způsobů, jak využít zásobníky na led

Tvořítka na led jsou primárně určena k výrobě ledu, ale dají se využít i jako výborní pomocníci v kuchyni – k uchovávání malých porcí zbytků a surovin, které jsou příliš...

6. Předem uvařená jídla musí bezpodmínečně vychladnout, než je uložíte ke zmrazení. Potom je ale potřeba mrazit co nejrychleji, aby se k nim nedostaly mikroorganismy. Pokud jídlo nestihnete zmrazit brzy po uvaření, raději ho snězte a druhý den už určitě nemrazte.

7. Pokud jste někdy jedli rozmrazenou bramborovou kaši, víte, že je otřesná. Rýže si ale chuť uchová a stejně dobře v mrazáku obstojí i různé druhy knedlíků. Čerstvou pastu také dobře zmrazíte, uvařené těstoviny je ale lépe co nejrychleji zkonzumovat, tak jsou nejlepší.

Tajná pravidla mrazáku 3 Foto:

Dobře se mrazí také uvařené luštěniny, takže až budete příště vařit třeba cizrnu, uvařte ji rovnou celé balení a co nespotřebujete hned, zamrazte na později.

8. Jídlo vytažené z mrazáku dlouho nerozmrazujte, naopak je žádoucí ho co nejrychleji uvařit nebo upéct. Pokud ho necháte dlouho a pomalu rozmrazovat, bude daleko náchylnější k napadení bakteriemi.

9. Syrové maso, drůbež a ryby rozmrazujte nejlépe na mřížce nebo tak, aby k němu mohl volně proudit vzduch. Rozhodně maso nenechávejte plavat ve vlastní tekutině, která by mohla obsahovat bakterie. Vařená jídla, například dušené směsi nebo polévky, stačí rozmrazit přes noc v chladničce.

10. Do mrazáku se dají dát i čerstvé bylinky, ještě lépe čerstvé bylinky nasekané v olivovém či jiném oleji a zmrazené v nádobce na led. Pak jen odlomíte kostku a bylinky si hezky zachovají svou chuť i aroma.

11. Respektujte obrázky na vašem mrazicím přístroji. Výrobce dobře ví, proč je někde namalovaná ryba a kuře a jinde pečivo či ovoce. Za prvé se budete dobře orientovat, za druhé má mrazák své “vhodné” zóny pro určité potraviny.

Tajná pravidla mrazáku 4 Foto:

TIP REDAKCE: Mějte v mrazáku velký zipový sáček, do kterého průběžně přidávejte odkrojky kořenové zeleniny, hnědé slupky z cibule, odřezky masa, nožičky hlívy, zelené konce pórku, kůrky ze slaniny nebo parmazánu, obrané kosti z pečeného kuřete, zbylé kousky zeleniny, které už začínají mít to nejlepší za sebou… Když bude sáček plný, stačí přikoupit kousek masa nebo morkové kosti, přidat koření a založte vývar. Po pár hodinách velmi mírného varu budete překvapeni, jak výraznou chuť bude mít a ještě budete mít dobrý pocit, že jste vlastně zrecyklovali „odpadky“. Z části vývaru udělejte polévku, část si zamražte pro další použití, třeba na omáčky nebo na rizoto.

Autor: Kamila Ulčová

Videa

reklama

reklama