Špičková bruschetta na 10 způsobů! Vyzkoušejte skvělou chuťovku z grilu

Bruschetta na 10 způsobů  Foto:
Bruschetta na 10 způsobů
Foto: Grilování od A do Z

Bruschetta je důkazem toho, že ty největší požitky v životě často bývají těmi nejjednoduššími. Někdy stačí jen opečený toust potřený česnekem. Bruschetta servírovaná přímo z grilu patří mezi snadné a pozoruhodné pokrmy na večírky a je naprosto báječná.

Jde pouze o to, abyste zvolili skvělé ingredience a vkusně je zkombinovali. Klasická bruschetta začíná krajícem chleba. Dobrou volbou jsou výživné domácí bochníky ve venkovském stylu. Každý krajíc potřete kvalitním extra panenským olivovým olejem a položte v jedné vrstvě na rozpálený gril. Grilujte, jednou otočte a pokračujte, dokud nebudou křupavé a pěkně opečené. Ogrilované krajíce potřete řezem stroužku česneku a přidejte další kapku olivového oleje. Zde můžete přestat a vychutnat si tradiční bruschettu v její nejčistší formě. Můžete však i pokračovat a oživit ji jednou z následujících chutných variant.

RAJČATA S BAZALKOU

Smíchejte zralá rajčata nakrájená na kostičky s nasekanou čerstvou bazalkou, drceným česnekem, solí, pepřem a kapkou olivového oleje.

CITRON S RICOTTOU

Zkuste na krajíc naklást čerstvou ricottu s citronovou kůrou nebo kapkou krémového medu.

Bruschetta na 10 způsobů  Foto:

MÁSLO S ŘEDKVÍ

Potřete toust máslem a navrch položte tenké plátky ředkve a posypte mořskou solí.

AVOKÁDO S KOŘENÍM

Smíchejte čerstvé avokádo nakrájené na plátky s kapkou olivového oleje, špetkou vločkové mořské soli a drcenými vločkami červené papriky.

FÍKY S MEDEM

Tousty pomažte mascarpone nebo krémovým sýrem. Na to položte plátky čerstvých fíků, kapku medu a špetku vločkové mořské soli.

HOUBY S ČESNEKEM

Na olivovém oleji osmahněte lesní houby nebo hnědé žampiony či hlívu ústřičnou s drcenou šalotkou a česnekem, dokud nebudou křupavé a dohněda. Přidejte přiměřené množství octa z červeného vína a polovinu šálku zeleninového vývaru a vařte, dokud se voda téměř neodpaří. Posypte lístky čerstvého tymiánu.

BALZAMIKOVÉ CIBULKY SE SÝREM

Grilujte silné plátky červené cibule na středním žáru, dokud nebudou pěkně opečené, poté promíchejte s balzamikovým octem. Na horké tousty položte plátek čerstvé mozzarelly a završte grilovanou cibulí. Posypte čerstvě nasekanou petrželí.

ROZMAČKANÝ HRÁŠEK S MÁTOU

Rozmačkejte uvařený čerstvý hrášek s opečeným česnekem, čerstvou citronovou šťávou a nastrouhanou citronovou kůrou podle chuti. Vmíchejte dostatečné množství extra panenského olivového oleje, aby vznikla správná pomazánková konzistence. Osolte a opepřete podle chuti, případně přidejte ještě trochu citronové šťávy. Ozdobte natrhanou mátou.

GORGONZOLA S PRŠUTEM A HRUŠKAMI

Namažte gorgonzolu na tousty. Doplňte plátky hrušek, najemno nakrájeným pršutem a kapkou oleje z vlašských ořechů.

Článek

Pohanková "ďábelská" topinka Foto:

22 receptů na křupavé topinky, bruschetty či tousty

Starší chléb a bagety se snad v každé světové kuchyni zpracovávají a mnohdy je výsledek neskutečně dobrý. Připravte si doma nápadité topinky nebo tousty, které můžete...

Spoustu další inspirace najdete v nové kuchařce Grilování od A do Z

264 rad jak vařit na otevřeném ohni

Grilování od A do Z Foto:

Lisa Atwood

Kniha známé autorky kuchařek Lisy Atwood poslouží jako podrobná a srozumitelná příručka na správné grilování. Neobsahuje pouze recepty, ale kompletní informace o grilování a uzení. Je vhodná pro úplné začátečníky i pro mistry grilu.

Tato ucelená sbírka rad a receptů vám naservíruje vše potřebné, ať už pořádáte svou první barbecue párty, nebo grilujete a udíte dlouhé roky. Pomocí osvědčených návodů a technik se dozvíte, jak z vašeho grilu vytěžit maximum, čím vším se na něm dá topit a naučíte se připravovat výtečné omáčky a přílohy. Od nejjednoduššího grilovaného kuřete, přes vynikající filet mignon zabalený ve slanině až po grilované gaspacho; tato kniha přináší recepty pro všechny chuťové pohárky. Navíc obsahuje tipy, jak zkombinovat příchutě, připravit směsi koření na potírání, a dokonce i koktejly jako báječné doplňky hlavních chodů.

Vydalo nakladatelství Omega.

Videa

reklama

reklama