Připravte romantickou večeři pro svou lásku! 2 skvělé recepty se hodí nejen na Valentýna

Připravte romantickou večeři!  Foto:
Připravte romantickou večeři!
Foto: archiv Pražské řeznictví

Svátek zamilovaných je za dveřmi. Den, kdy můžeme svým partnerům a partnerkám ukázat, jak moc nám na nich záleží a překvapit je třeba výborným jídlem. Jen máloco je romantičtější než společná večeře při svíčkách.

“Hovězí líčka jsou skutečně královskou delikatesou, která se hodí k výjimečným příležitostem, jako je právě Valentýn. Stejně exkluzivní je i domácí játrová paštika. Pokud je chcete ještě ozvláštnit, můžete k játrům přidat bylinky,” vysvětluje Vít Morkus z Pražského řeznictví.

Paštika z kuřecích jater

Výborná chuťovka, kterou zvládnete hravě připravit doma. Díky tomu si ohlídáte kvalitu použitých surovin, což se pozitivně projeví na chuti. Podávejte jako předkrm nebo jako drobné občerstvení k vínu.

Paštika z kuřecích jater Foto:

• 500 g kuřecích jater

• 2 cibule

• 150 ml kuřecího vývaru

• 100 ml červeného vína

• 100 g másla

• 2 lžíce oleje

• 100 ml smetany

• čerstvý tymián

• sůl a čerstvě mletý pepř

1. Játra očistěte, nakrájejte na kostky. Cibuli nakrájejte nadrobno. V pánvi rozehřejte olej a cibuli na něm nechte zesklovatět. Přidejte tymián a játra – smažte ze všech stran. Zalijte vínem, vývarem, dochuťte solí, pepřem a nechte pod pokličkou vařit 15 minut doměkka.

2. Uvařená játra vložte do mísy, přidejte nakrájené máslo a mixujte tyčovým mixérem dohladka. Přidejte tolik smetany, aby směs měla konzistenci hustší omáčky.

3. Paštiku přelijte do skleniček, po vychladnutí uzavřete. Skladujte v lednici.

Paštika z kuřecích jater Foto: Paštika z kuřecích jater; foto: archiv Pražské řeznictví

Hovězí líčka na červeném víně

Jemné a šťavnaté maso potřebuje trochu péče, pak už chce jen nějaký ten čas v troubě a výsledkem je dokonalá pečínka s výbornou omáčkou, která se hodí pro výjimečné chvíle.

Pro 2 osoby:

Hovězí líčka na červeném víně Foto:

• 700 g hovězích líček

• 2 ks mrkve

• 1 ks petržele

• 1 cibule

• 200 ml červeného vína

• 200 ml hovězího vývaru

• olej

• sůl a čerstvě mletý pepř

• 1 lžíce rajského protlaku

Na restovanou zeleninu:

• 2 ks mrkve

• 1 pórek (zelená část)

• máslo

Příloha: bramborová kaše

1. Maso omyjte, osušte, očistěte od blan a nakrájejte na větší kostky. Na pánvi rozpalte olej, osolené, opepřené maso z obou stran zprudka opečte. Potom maso vyjměte a do výpeku vložte nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli. Zeleninu restujte asi 5 minut, přidejte červené víno a směs povařte. Omáčku dochuťte rajským protlakem, vlijte vývar, přiveďte k varu a znovu do pánve vraťte maso a celé pár minut provařte.

2. Připravte si vhodnou nádobu do trouby a maso s omáčkou do ní vložte. Pečte pod pokličkou na 180 °C až 3 hodiny doměkka (maso kontrolujte a v případě potřeby podlévejte vodou). V tuto chvíli máte dostatek času si připravit bramborovou kaši.

3. Omáčku přes cedník propasírujte. Mrkev a pórek nakrájejte na tenké plátky, na másle krátce orestujte.

4. Maso servírujte s bramborovou kaší a restovanou zeleninou a červeným vínem.

Vyzkoušejte dva skvělé recepty, kterými svůj protějšek zaručeně uhranete! Přejeme vám dobrou chuť a hodně lásky!

Videa

reklama

reklama