Petrželka – oblíbená superpotravina, která by na talíři neměla chybět

Petrželka - oblíbená superpotravina  Foto:
Petrželka - oblíbená superpotravina
Foto: iStock

Petrželka je u nás hojně používaná bylinka, a to zejména k dozdobení pokrmů, ale i jako koření do polévek. Její kořen má v kuchyni také své místo jisté, ať už jako součást svíčkové omáčky nebo zeleninových polévek. Pro její zdraví prospěšné účinky byste ji měli do svého jídelníčku určitě zařadit.

Petržel – její historie a zajímavosti

Petržel používaly v kuchyni již antické národy, pro které byla zároveň symbolem radosti a slávy, proto z ní Řekové vyráběli věnec a dávali ho vítězům ve sportovních kláních. Pro její silné aroma ji staří Římané používali k odstranění mrtvolného zápachu při pohřbívání. Petrželka pochází z východní části Středomoří a o její rozšíření do Evropy se postaral Karel Veliký. Petržel obsahuje i řadu zdraví prospěšných látek, a proto byla a stále je používána v lidovém léčitelství. Nyní je často součástí urologických čajů pro její blahodárný vliv na ledviny a močopudné účinky. O petrželi se traduje, že má také silné afrodiziakální účinky.

Petrželka - oblíbená superpotravina 3 Foto:

Jak skladovat petrželku?

Petrželka je nejlepší v čerstvém stavu, ale dá se i zamrazit nebo nasušit. Jde o nenáročnou bylinku, proto se dá bez problému pěstovat na zahrádkách i v domácnostech a to celoročně. Při zamrazení je vhodné petrželku omýt vodou a důkladně osušit. Poté ji nahrubo nasekejte, vložte do zipového sáčku, z kterého vymačkejte vzduch a nechte zamrazit. Sušenou petrželku můžete rozdrtit a používat ji jako koření. Jde ji také naložit do sladkokyselého nálevu.

PRIMA TIP: Petrželovou nať přidejte do vývaru až po jeho uvaření, petrželka tak nepřijde o své hodnotné složky, které se vysokými teplotami ničí.

Petrželka - oblíbená superpotravina 4 Foto:

Petržel jako domácí lékař

Petržel obsahuje řadu cenných vitamínů a stopových prvků, zejména pak vitamín C, kterého je v petrželi až 3x více než v pomeranči a který je důležitý pro náš imunitní systém. Dále obsahuje například draslík, hořčík, vápník a železo. Díky vysokému obsahu železa pomáhá při chudokrevnosti. Jako superpotravina je petržel označována zejména pro její silně detoxikační účinky. Petržel funguje jako „čistič“ krve a zároveň podporuje krvetvorbu. Petržel funguje i jako antioxidant, a to díky vysokému obsahu flavonoidů. Také působí močopudně, čímž snižuje krevní tlak a zlepšuje funkci ledvin. Pomáhá i při řadě trávicích obtíží, ať už se jedná o nadýmání, zácpu, nebo nechutenství. Petrželka je taktéž zdrojem kyseliny listové, která je nezbytná zejména pro těhotné ženy.

Recept

Krémová zelená polévka z hladkolisté petržele  Foto:

Krémová zelená polévka z hladkolisté petržele

Pikantní, zářivě zelená polévka plná chutí je reminiscencí na staročeské jarní bylinkové polévky, ale vyznívá, také díky citronu, velice současně. Našim chutím nepochybně...

Petržel a její využití v kuchyni

K vaření je vhodná především hladkolistá petržel, známá také jako italská, která má výraznou chuť a vůni. Naopak tzv. kudrnka je kultivar určený především ke zdobení pokrmů, není zdaleka tak aromatická a je poměrně tvrdá, aby nevadla.

Petrželka - oblíbená superpotravina  Foto:

Petrželová nať se používá zejména k dozdobení pokrmů nebo dochucení různých vývarů či jako posyp na brambory. Výborná je ale i ve vaječných pokrmech nebo zeleninových salátech. Například v salátu tabouleh je hladkolistá petržel použitá ve velkém množství místo salátových listů. Nať můžete využít jak do nádivky a mletého masa, tak do majonézy. Připravit si díky ní můžete i bylinkové máslo. Díky vysokému obsahu vitamínu C je petržel vhodná i do zeleninových smoothie, dá se dokonce i odšťavnit.

Kořen se neodmyslitelně používá zejména do svíčkové omáčky nebo i různých polévek. S pomocí cibule a další kořenové zeleniny, jako je mrkev a celer, si můžete připravit výbornou bezmasou polévku. Kořen petržele lze využít i při pečení a dušení masa nebo k dochucení vařeného rybího masa.

Autor: Dana Špatenková, foto: iStock

Recept

Tabouleh s quinoou  Foto:

Tabouleh s quinoou

Tento blízkovýchodní salát se tradičně připravuje s bulgurem, ale zkuste i výtečnou bezlepkovou variantu s módní quinoou. Hlavní roli v tomto pokrmu ale hraje hladkolistá...

Recept

Nakládaná kotleta s petrželkovými bramborami Foto:

Nakládaná kotleta s petrželkovými bramborami

Pokud už teď přemýšlíte nad víkendovým obědem, máme pro vás tip. Famózní kotletu s takto připraveným bramborem si doma zamilujete!

Recept

Lilkový salát s petrželí a rozinkami Foto:

Lilkový salát s petrželí a rozinkami

Tento salát se dá využít všelijak: hodí se jako teplá příloha k masu, ale stejně tak si ho můžete dát jen s dobrým pečivem. Velmi chutný je i studený, především v létě,...

Recept

Bramborová omeleta s chorizem  Foto:

Bramborová omeleta s chorizem a petrželovým salátem podle Jamieho

Tato omeleta je něco mezi španělskou tortillou a italskou frittatou. Ze Španělska jsem si vypůjčil chorizo a brambory, z Itálie zase dokončení omelety zapečením v troubě,...

Videa

reklama

reklama