Pažitka – nenáročná bylinka s tradicí a delikátní chutí

Pažitka s delikátní chutí  Foto:
Pažitka s delikátní chutí
Foto: iStock

Mnoho u nás pěstovaných bylin pochází ze vzdálených končin, ale pažitka je původem z Evropy, a proto se jí na našich zahrádkách velmi dobře daří. Druhů pažitky je více, divoce roste například i v Africe a Austrálii; v Číně je známá už 4 tisíce let.

Je příbuzná s česnekem, ale chutí připomíná spíše cibuli. Má lehce štiplavou, delikátní chuť a do svého jídelníčku bychom ji měli zařadit i pro její vysoký obsah vitamínu C.

Jak pěstovat a nejlépe skladovat pažitku?

Pažitku je jednoznačně nejlepší zpracovávat v čerstvém stavu. Kdo nemá zahrádku, může pažitku pěstovat v truhlíku na balkóně nebo v bytě v květináči. Na pěstování není náročná, ale potřebuje poměrně hodně vláhy, proto se jí s dalšími běžnými bylinkami v truhlíku příliš dobře dařit nebude, lepší je ji pěstovat samostatně. Pažitka se dá pěstovat téměř celoročně; kvete pak od května do srpna. Pažitka se dá sušit, ale sušením přichází o cenné vitamíny. Lepší je ji zamrazit, ale je třeba ji po opláchnutí důkladně osušit, aby se nám nespojila a zůstala po nasekání sypká. Při větších přebytcích ji můžeme naložit do octa.

PRIMA TIP: Možná to pro někoho bude překvapením, ale i krásně narůžovělé až fialové květy jsou nejen jedlé, ale i velmi chutné. Můžeme jimi dodat jídlům tu pravou jiskru. Ovšem červeným a bílým květům bychom se měli obloukem vyhnout.

Pažitka s delikátní chutí  Foto:

V čem nám pažitka prospívá?

Díky pažitce se nám může lépe dařit snižovat vysoký krevní tlak; také podporuje trávení a povzbuzuje chuť k jídlu. Do jisté míry dokonce dokáže nahradit sůl. Z vitamínů obsahuje především vitamín C, kterého má dokonce několikanásobně více než rajčata. Také obsahuje draslík, vápník a železo.

PRIMA TIP: Lepší než pažitku stříhat nůžkami je seříznout ji ostrým nožem, a to několik centimetrů nad zemí. Kdybyste nechali listy pažitky příliš dlouhé, zaschnou a nebudou tak jemné.

Pažitka s delikátní chutí  Foto:

Pažitka pouze na chleba s máslem?

Ale kdepak, pažitka je sice na chleba s máslem či tvarohem vynikající, ale využít ji můžeme v celé škále pokrmů. Výborná je společně s libečkem a petrželkou v kuřecích a vepřových vývarech, s vejci na všechny způsoby, kde může nahradit cibuli nebo i v houbových jídlech. Dobře ladí s bramborami. Přidat se může například i do karbanátků nebo velikonoční nádivky nebo do omáček – například těch smetanových. Skvělá je i v různých zeleninových salátech. Pažitka se také přidává i do ochucených másel a tvarohů, zálivek, pomazánek a slaného pečiva. Ochutit jí můžeme i ryby, výborný je například pstruh na másle s libečkem, pažitkou a jarní cibulkou.

Autor: Dana Špatenková

Recept

Kuřecí řízek s pažitkovým pestem Foto:

Kuřecí řízek s pažitkovým pestem

Řízek s pestem? Zní to trochu netradičně, ale určitě to vyzkoušejte, protože je to opravdová lahůdka. A domácího pesta si udělejte klidně víc a můžete ho použít i na...

Recept

Chlebové bochníčky s pažitkou a opečeným česnekem Foto:

Chlebové bochníčky s pažitkou a opečeným česnekem

Nad poctivý domácí chléb není. Vyzkoušejte tentokrát jeho obdobu a upečte chlebové bochánky s pažitkou a lahodným pečeným česnekem.

Videa

reklama

reklama