Něco na tom jablku je... Které je lepší na koláč a které dětem na svačinu?

Něco na tom jablku je  Foto:
Něco na tom jablku je
Foto: iStock

Září je měsíc jablek. Česko je země jablek. Září v Česku tedy znamená naprostou dokonalost v konzumaci tohoto ikonického, lahodného, pestrého, tradičního a prostě milovaného ovoce!

Něco na tom jablku je, věděla to Eva v ráji i Steve Jobs a víme to i my, mámy chystající školní svačiny. Jablko je prostě univerzálně dobré, chutná všem a nikdy se nepřejí. Přestože je milujeme skoro všechna, Češi si prý potrpí hlavně na červené odrůdy. Ale třeba máte raději ty zelené…

Pojďme si několik nejznámějších odrůd představit.

Red Delicious

Jsou to ta velká, křupavá a sladká, s zářivě tmavě červenou barvou. Působí luxusně a stejně chutnají. Odrůda vznikla na začátku dvacátých let minulého století v americkém státě Iowa v USA mutací odrůdy Golden Delicious. Red Delicious jsou velmi dobře skladovatelná a perfektně se hodí zejména do salátů a studené kuchyně.

Něco na tom jablku je  Foto:

Granny Smith

Jinak volně přeloženo – jablka babičky Smithové. Poprvé tato zelená jablka vypěstovala v roce 1868 v Austrálii skutečně paní Marií Ann Smith. Tato velmi osvěžující odrůda s pevnou a kyselou dužinou se hodí perfektně na pečení, koláče a štrúdly, protože se jen tak nerozvaří. Mezi další plusy této odrůdy patří skvělá skladovatelnost, což ji katapultuje mezi jedničky v oblíbenosti. Granny Smith nejsou moučná a poslouží ve studené i teplé kuchyni.

Šampion

Tohle jablíčko je typicky česká odrůda vyšlechtěná křížením odrůd Golden Delicious a Coxová oranžová reneta. Plody jsou zelenožluté barvy s trochou oranžové a červené. Pokuste se je zkonzumovat do Vánoc, pak už bývají moučnatá. To ale nebude problém, protože chuť Šampionů je příjemně harmonická, sladká i svěže nakyslá zároveň. Zakousněte se do nich hned po sklizni, kdy jsou nejlepší, nebo je pošlete na výlet odšťavňovačem a budete mít skvělý mošt.

Golden Delicous

Něco na tom jablku je  Foto:

Na zelenožlutá jablka Golden Delicious narazíte v každém supermarketu, protože patří mezi nejvíce rozšířené odrůdy na světě. Je to takový náhodný kříženec, který byl objeven kolem roku 1800 v USA, ale dobře se uchytil a chutná dodnes. S Golden Delicous nezkoušejte žádné kuchyňské čáry máry a raději se rovnou zakousněte, tak jsou nejlepší.

Rubín

Krásné české jablko, červené jako český drahokam rubín. Tato odrůda byla vypěstována v ČSSR, a to konkrétně ve Střížovicích, kde vznikla zkřížením odrůd Golden Delicious a Lord Lambourne. Na zeleném základě je jasně zářivé červené překrytí a žíhané proužky. Rubín má vynikající, lehce navinulou chuť a kromě jídla bude skvělý na pečení a mošty.

Gala

Jablka Gala vznikla v roce 1960 na Novém Zélandu a dnes patří k nejvíce vysazovaným odrůdám na planetě. Existuje mnoho barevných modifikací, ale nejznámější je červenožlutá. Pokud máte rádi křížaly, s Galou nešlápnete vedle! Gala je totiž vhodná jak na šťávu a vaření, ale i skvěle se hodí i na sušení!

Něco na tom jablku je  Foto:

Rajka

A ještě jeden Střížovický počinek – odrůda Rajka! Matka je Šampion, otec neznámý, ale výsledek je ryze české jablko Rajka, které je vděčné a hodí se jak na jídlo, tak na skladování a vaření. Slupka jablek je hladká a žluté zbarvení je na většině plodu překryto červenou barvou, dužina Rajky je velmi dobrá, krémová se sladce navinulou chutí.

Idared

Idared je složenina slov Idaho (USA) a Red. Tato velmi stará a osvědčená odrůda je dnes rozšířená po celém světě. Plody se mohou pochlubit intenzivní červenou barvou, jemnou a aromatickou dužinou. Idared se dobře hodí na dlouhodobá uskladnění a to i v místech s řízenou atmosférou, nekazí se a jsou velmi lahodná.

Autor: Kamila Ulčová, foto: iStock

Článek

Francouzský jablečný koláč  Foto:

Voňavé a lahodné jablečné koláče, to pravé k odpolednímu mlsání

Variant pro jablečný koláč je nespočet. Můžete ho zkombinovat s jiným ovocem, přidat skořici či jiné koření, ani trochou ořechů nepohrdne. S jablečnými plátky se dají...
Videa

reklama

reklama