Naučte se tři dokonalé letní drinky z Prosecca

Osvěžující letní drinky z Prosecca  Foto:
Osvěžující letní drinky z Prosecca
Foto: iStock

Před deseti lety ho znali jen fajnšmekři a společenská smetánka. Pak se nenápadně probublalo z horních pater až mezi prostý lid a ten ho s nadšením pasoval na oblíbený párty drink. Prosecco. Naučte se, jak ho můžete ještě vylepšit!

Tak předně: Prosecco není šampaňské. Je to šumivé víno z italských vinic z oblasti Trevisa. Konkrétně regionu Conegliano-Valdobbiadene. To je zároveň označení pro nejvyšší kategorii Prosecco v regionu – tedy Prosecco DOC/DOP di Conegliano-Valdobbiadene, které zaručuje původ hroznů, metodu výroby a vlastnosti vína.

A proč ho máme tak rádi? Moc dobře se pije. Je lehké, osvěžující, se zábleskem luxusu, ale ne přehnaného. Citujme odborníky: “Spíše bledá zelenkavo-žlutá barva, velmi čerstvé a svěží, jemnější, lehčí a s docela nízkým alkoholem okolo 11 %, jemně florální, s dotyky citrusů, zelené jablko. Šťavnaté, příjemně perlivé, vyvážené. V závěru se někdy objevuje decentní mandlově nahořklý tón.” Amen!

Osvěžující letní drinky z Prosecca  Foto:

Dokážete si představit něco příjemnějšího k pití pro horké letní dny a večery? Už samotné je skvělou volbou, ale zkuste si ho ještě vylepšit a vychutnat ve třech “superfresh” letních kombinacích:

Mátovo-limetkové prosecco s okurkou

Osvědčená kombinace máty a limetky dodá Proseccu letní švih.

Na 4 sklenky:

• 2 limety

• hrst mátových lístků

• 1 polévková lžíce bílého cukru

• 4 plátky salátové okurky

• 500 ml vašeho oblíbeného Prosecca

• ledová tříšť

Připravte si džbán. Limety vymačkejte a šťávu společně s cukrem rozmíchejte ve džbánu. Lístky máty nasekejte nahrubo, aby pustily vůni, ale nepletly se při pití do úst. Do džbánu dejte ledovou tříšť, mátu, plátky okurky a vše přelijte vychlazeným Proseccem. Tu svěžest si zamilujete!

Osvěžující letní drinky z Prosecca  Foto:

Prosecco s pomerančem

Osvěžující letní drinky z Prosecca  Foto:

Tohle je velmi jednoduché a velmi, velmi efektní. Vhodné i na dekadentní letní snídani!

Na 4 sklenky:

• 2 velké šťavnaté pomeranče

• 500 ml Prosecca

Pomeranče jednoduše pořádně vymačkejte a zceďte, aby šťáva neobsahovala dužinu. Nenahrazujte koupeným džusem, není to ono :) Ve džbánu nebo rovnou ve sklenici smíchejte s pořádně vychlazeným Proseccem. Udělejte toho rovnou více, zaručeně nezůstanete u jediné sklenky.

Po italsku s Limoncellem

A takhle si to připravují milovníci Prosecca v jeho rodné Itálii… Rovnou do sklenice!

Na 1 porci potřebujete: 20 ml citronového likéru Limoncello + 80 ml vychlazeného Prosecca = 100 ml dokonalého požitku.

Autor: Kamila Ulčová

A Prosecco nesmí chybět ani v oblíbeném letním koktejlu Aperol Spritz: 

 

Recept

Aperol Spritz  Foto:

Aperol Spritz

Pokud nějaký drink přímo přivolává léto, je to právě Aperol Spritz. Sytá barva, výtečná chuť, osvěžující bublinky a šťavnatý pomeranč. No, není to paráda?
Videa

reklama

reklama